Молодь і політика: аналітичні парадокси

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Кажуть, що двигуном розвитку суспільства є молодь, адже саме в її середовищі народжуються креативні ідеї, новаторські проекти і потужні прагнення до змін у політиці, медицині, науці тощо. Хоча існує стереотип, що молодь – аполітична, імпульсивна й дивиться в майбутнє крізь «рожеві окуляри»… Проте соціологічне опитування Центру соціально-політичних досліджень К-ПНУ ім.І.Огієнка та «СД Платформа» провело паралелі між цими судженнями. Про результати цього масштабного дослідження соціологи поінформували 30 червня в прес-центрі міської ради. У зібранні взяв участь і секретар міської ради Дмитро Васильянов.

Кам’янецьке дослідження є частиною всеукраїнського та міжнародного опитування у Грузії і Молдові. Громадську думку щодо того, чи хоче молодь нашого міста в політику, з’ясовували з 19 по 28 червня. В опитуванні взяли участь 190 респондентів, серед яких 46,32% – чоловіки, 53,68% – жінки. Позитивним агентом в дослідженні є той факт, що більшість кам’янчан наразі задоволена своїм життям (54,26%), водночас зовсім не задоволеними є 3,72%. Соціологи пояснюють такі цифри тим, що молодь оптимістична, бачить усе в яскравих тонах, а в житті перед собою ставить грандіозні цілі.

За результатами «розвідки», більшість респондентів – студенти (77,89%), проте деякі з них ще й працюють. Оскільки вік опитаних переважно 18-25 років (83,51%), то цілком очевидно, що майже всі вони незаміжні/неодружені (73,91%). Разом з тим серед них уже 2,72% розлучених.

Соціологи також з’ясували топ-3 затребуваних професії серед молоді в Кам’янці-Подільському в найближчому майбутньому. Отже, власниками бізнесу ймовірно будуть 51,34% опитаних, 14,44% – професорами в університеті, 11,76% – політиками. До слова, як на всеукраїнському рівні, так і на міжнародному, з приводу цих фахів тенденція однакова. У науковців своє пояснення – саме ці спеціальності, на думку молоді, дають шанс на краще майбутнє, завдяки їм можна добитися успіху, здобути прибуток і популярність тощо. Разом з тим, як зауважує доцент кафедри політології та соціології К-ПНУ ім.Івана Огієнка Олександр Рибщун, показник довіри до політичної системи в молоді сьогодні недостатній. Тобто у політику молодь Кам’янця-Подільського не надто поспішає. Серед запропонованих професій у переліку були також вчений (дослідник), письменник, спортсмен, юрист (адвокат), священик, знаменитість, музикант (співак), лікар. І щоб ви думали? На найнижчій сходинці знаходиться професія лікаря (лише 2,14%).

За результатами дослідження основними пріоритетами в житті мешканців міста є: бути здоровими – 94,064%, бути щасливими – 90,984%, мати можливість проводити час з сім’єю – 83,848%, заробляти гроші – 82,859%, бути успішними – 81,659%. Експерти стверджують: згідно з цими даними можна стверджувати, що в Україні є провал громадянського суспільства. Адже перераховані індивідуальні пріоритети є вищими ніж пріоритети бути активним членом суспільства (72,105%) чи брати участь в політичному житті (71,101%). У всеукраїнському дослідженні результати опитувань ідентичні. Щодо цього Дмитро Васильянов висловив свою незгоду з оцінкою дослідників, оскільки два останні пріоритети все ж мають високі показники. Тому, стверджує він, таким категоричним бути не варто.

Щодо громадянської активності, то в планах молодих кам’янчан вона відходить на задній план, а політичну діяльність вважають марною тратою часу 3,23%, хоча на виборах голосує 48,92% молоді. Молоде покоління міста також висловило свою недовіру до політиків (34,95%), що слугує однією із причин утримання від голосування на виборах. Цікаво, що 48,91% респондентів відповіли, що до участі в політиці їх може спонукати відчуття, що їхній голос на щось спливає, а також якщо буде більша увага політиків до проблем молоді (33,15%).

Досить показовим є те, що більшість кам’янчан (82,45%) вважає, що країна в програші від нинішнього правління дипломатів. А коли їм запропонували уявити, що вони керують урядом і потрібно визначити варіанти, які, на їхню думку, є найважливішими, то молоді люди високо оцінили освіту (80,11%), охорону здоров’я (66,13%), створення нових робочих місць (61,29%), боротьбу з бідністю (55,91%), оборону (51,08%).

Отож, у нинішній ситуації важливо, аби ці аналітичні дослідження не залишилися поза увагою керівництва як міста, так і держави в цілому. Адже невідомо, у якому напрямку завтра дмухне вітер…

Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар