Львівське – фейкове? А наше ж то справжнє!

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Відставка Бориса Беца не пройшла безслідно, вслід за цією сенсаційною новиною район «прокачав» новий резонанс – нібито Стара Ушиця має стати полігоном для розміщення львівського сміття . Гучну заяву зробив сам екс-голова районної ради за мить після того, як депутати таємним голосуванням припинили його повноваження, написавши у Facebook:

  • …Передзвонив заступник начальника управління житлово-комунального господарства області. Кам’янець-Подільська РДА подала сміттєзвалище Старої Ушиці на дозвіл завезення сміття зі Львова.

На що його опонент, голова РДА Василь Сукач, коротко прокоментував закиди на адресу місцевої виконавчої влади, мовляв такі рішення не в її віданні. А на щопонеділковій нараді районного активу розбив повідомлення «в пух і прах»:

  • Дезінформація поставила на ноги всю область. Губернатор розбирався в цій ситуації. Ми зв’язалися з керівництвом обласного управління – там заперечили подібні розпорядження, нічого такого нам не підтвердив і селищний голова. Можна маленькою брехнею підставити -і зробити таку велику проблему. Потрібно достойно приходити на посади, й гідно йти. РДА навіть не має повноважень на такі дії, рішення про надання цих дозволів приймається сесією селищної ради. Але якби я і мав це право, то нізащо б ним не скористався.

Не інакше як інформаційна качка розцінюють новину в Хмельницькій ОДА, на офіційному сайті якої від 23 червня розміщено заяву-спростування.

  • Дозвіл на завезення львівського сміття на Староушицьке сміттєзвалище ні в письмовій, ні в усній формі не надавався, – повідомив заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Григорій Ващук. – Погодження таких питань відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування, на балансі яких знаходяться сміттєзвалища. Ні область, ні РДА до Староушицької селищної ради з цього приводу не зверталися.

Категорично заперечив про підписання будь-яких документів щодо ввозу непотребу із західної столиці України в селище його очільник Андрій Котульський. Тим більше, як він наголосив, Стара Ушиця знаходиться на території НПП «Подільські Товтри», тому «імпортування» сюди сміття екологічні служби апріорі не пропустять.

На всі речі треба дивитися тверезим поглядом. І у Львів не потрібно їздити, бо ж і села Кам’янеччини защораз зіштовхуються з проблемою стихійних сміттєзвалищ. Під номером один це питання стоїть для Нефедівської сільської ради. Як розповів її очільник Володимир Василинчук, фінансової змоги вистачає, аби централізований збір сміття здійснювати лише навесні, а так людям доводиться призвичаюватися до самовивозу. Зважаючи на те, що санкціоноване сміттєзвалище розташоване за 2 кілометра від села, то знаходяться розумники, котрі намагаються віднайти місцину для відходів поближче. Під час весняного суботнику тут було викрито та прибрано 2 стихійні насипи сміття.

Впорядковане, площею 2 га сміттєзвалище працює в Довжоцькій сільській раді. Налагоджена тісна співпраця щодо вивозу відходів з містом, котре обслуговує в цьому напрямку 70% села, але й тут не обходиться без «витівок» сміттярів.

  • У лісосмугах куп сміття поменшало, однак ми село транзитне й потерпаємо великою мірою від заїжджого бруду. На ліквідацію стихійних звалищ закладаємо кошти в бюджеті, тому щойно виявляємо неприємний сюрприз – є змога його усунути. Прищеплюємо цивілізовані норми поведінки адмінпротоколами, в минулому році оштрафували десь з 10 недобросовісних громадян, спійманих на гарячому, – говорить Довжоцький сільський голова Руслан Рябий.

Як приймати чужі відходи, коли власними не обділені й що гріха таїти не завжди як слід можемо дати їм раду. Своє не можемо обійти, як «гостьове» зустрічати. В управлінні містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення РДА повідомили, що за період проведення акції «За чисте довкілля» на території району виявлено і ліквідовано 89 несанкціонованих звалищ відходів, а скільки ще таких, котрі не потрапили на очі сміттєборців. Паспортизованими залишається всього 14 місць для зберігання та видалення відходів, коли в ідеалі кожна сільська рада має мати в своєму розпорядженні як мінімум один офіційний нормований смітник.

Кинути, де зручно, бо пройти кільканадцять метрів далі – «шматок відпаде», перетворилося в шкідливу звичку й сороміцький елемент нашої культури. Не розуміємо, або лінимося зрозуміти, що ті купи накладаємо самі собі. Треба вчитися бачити колоду в своєму оці.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар