Коли паде «безгазовий режим» на Кам’янеччині?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Цим запитанням щодня задаються мешканці району, які вже півроку не можуть придбати скраплений газ і елементарно приготувати їжу в доступний спосіб. Варити на електриці весь час – страшно подумати, які платіжки надійдуть для розрахунку.

— От у попередніх номерах газети прочитала, що триває газифікація району. А нам не можуть привезти навіть того нещасного балона, – скаржиться мешканка Залісся пані Людмила.

Півтора місяці тому проблема відсутності постачання зрідженого газу в села району піднімалася на шпальтах нашого часопису. Тоді обслуговуюча компанія ДП «Пропан» ПАТ «Житомиргаз» вказала, що причина «безгазу» криється на державному рівні, а сама заблокувала цей вид діяльності. Відповідно до постанови КМУ, закупівля об’ємів пільгового блакитного палива для побутових потреб населення здійснюється на спеціалізованому аукціоні, що проводиться згідно із затвердженим тендерним комітетом графіком. Проте останній з лютого не може відбутися, а отже, обсяги продукції не були закуплені. Поговорюють, що на верхах ніяк не можуть узгодити стартову ціну, за яку відпускати зріджений газ. Нібито уряд має затвердити проект щодо вдосконалення механізму ціноутворення на спеціалізованих торгах. Скільки ж часу займає вся ця бюрократія і невже вартість балонного газу перепишуть в бік підвищення?

А поки що жителі 50 негазифікованих населених пунктів Кам’янеччини, тим самим залежних від скрапленого газу, змушені переживати газовий голод. Це слізне питання було порушене перед заступником голови ОДА Олегом Гуменним, який провів особистий прийом громадян у районі. Як стало відомо, найближчим часом газ має з’явитися в оселях кам’янчан, а область домовилася з ДП «Пропан», аби організація відновила свою роботу на теренах Кам’янеччини.

Аби пересвідчитися в цьому, телефоном зв’язалися безпосередньо з директором ДП «Пропан» Анатолієм Хитрим.

— Газ був закуплений 26 червня. Орієнтовні терміни доставки палива на місця – 12-17 липня, все залежить від завантаженості заводу. Кам’янець-Подільська дільниця набирає спеціалістів, всією необхідною технікою для перевезення газу підрозділ буде забезпечений. Ціна балону залишається попередньою, – прокоментував Анатолій Миколайович.

Невже крига скресла й 2 млн домогосподарств України, які, за оцінками експертів, використовують скраплений газ як основне паливо в своєму побуті, дочекаються свята на своїй вулиці й заживуть без такого екстриму?

                                                                                                                                                                                                                                               Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар