Чи зноситимуть кам’янецький ринок?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Зоя Болеславівна мала тільки два місця роботи – завод, а після його закриття її «другою домівкою» став базар. Щоліта її кухня перетворюється на консервний цех. Жінка готує різноманітні соління, аби потім їх продати на ринку. Цей промисел врятував її сім’ю в період банкрутства міської промисловості в 90-х й допомагає годувати родину от уже понад двадцять років. Влітку стікає сім потів над консервацією, зимою ж на базарі ніг не відчуваєш від холоду, але жінка не нарікає, бо ж головне, аби робота була, а легко, перефразовуючи відомий вислів, лише там, де нас нема.

Та вже цілий тиждень Зоя Болеславівна сама не своя. Разом зі своїми колегами з ринку сільськогосподарської продукції «Модуль» оббиває пороги міської ради, бо ж може втратити своє робоче місце. Ринком поширилася інформація, що муровані торгові прилавки мають валити, а натомість зведуть молочний павільйон з рядами прилеглих ларьків. Чи не стане Зоя Болеславівна зі своїми банками-склянками й інші такі, як вона, зайвими на цьому святі перебудови міського ринку.

  • Тут стоять ті, хто не збирає статків, а виживає. Скільки сюди людей з’їжджається реалізувати продукцію в сезон фруктів, ягід, овочів, щоб їхня праця не згнила в землі чи на дереві. А що нам пропонують? Перебратися в кіоск, – розповідає пані Зоя. – Та в мене товару – раз-два і крапка. Закручує все домашнє. Чим з того кіоску торгуватиму – хіба що повітрям? А платити треба буде з півтора-дві тисячі гривень у місяць за оренду. Хочуть з нас зліпити підприємців, та тільки в нас не той товар, що робить бізнес і дозволяє сплачувати відповідні податки.

Базарники підтримують колегу. Усі вони впевнені, що ці «бляшанки» їх виженуть на вулиці. Де тоді логіка керівництва ринку, яке веде затяту війну проти стихійної торгівлі обабіч базару?

  • Хочете окультурити торгові ряди – поремонтуйте наші муровані прилавки. Вони ще сто років простоять. Навіщо будувати нові ларьки, коли й старих багато пустує. Дрібним торгівцям кіоски не витягнути, – скандували продавці. – Скільки вже тих молочних павільйонів будувалося: один – продали, інший – перепланували, то тепер до продовольчого ринку взялися.

Чи справді жіночкам вкажуть на вихід, чи оновлений ринок зможе прихистити усіх бажаючих? На переконання директора ТОВ «КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергія Чернявського, зміни завжди сприймаються в штики, проте від них у результаті у виграші будуть як продавці, так і покупці. На місці продовольчого ринку дійсно зводитиметься молочний павільйон з легких металоконструкцій на 70 місць з кіосами по периметру. По плану він займе лише третину площі, на іншій частині прилавки залишать, їх відремонтують та осучаснять.

  • «Модуль» розрахований на 500 місць, та реально тут торгують 130 осіб, інші торгівельні площі простоюють. А будівництво торгівельної точки під молочку дозволить вирішити болюче питання прилаштування сільських виробників й покінчити з таким ганебним явищем, як продаж з землі, – коментує ситуацію Сергій Євгенович. – Сьогодні сільчани підпадають під подвійний тариф: сплачують офіційний ринковий збір, а ще недобросовісні власники кіосків вимагають від них данину за торгівлю поряд зі своїм ларьком. Тому селяни тікають за межі ринку й обсідають зі своїм крамом навколишні тротуари. А з будівництвом нового залу вони ярмаркуватимуть в приміщенні, що відповідатиме усім санітарно-ветеринарним вимогам, і наші кам’янчани зможуть бути спокійними за якість купленого товару, – каже директор.

Під реконструкцію також підпадатиме центральний ряд за «Модулем». Переймаються ситуацією тутешні продавчині Анжеліка Марущак, Галина Поджинська, Валентина Петровська, Наталія Швець, Галина Повх та інші. Вони бояться залишитися без роботи, в той час коли в місті із зайнятістю дефіцитно, а комусь дітей ставити на ноги, декому допрацювати до пенсії.

За словами Сергія Чернявського, розташування цих торгівельних місць на відкритому просторі порушує пожежні норми та правила безпеки громадян, проїзди повинні бути вільними. Проте згущувати фарби непотрібно – на термін будівництва їхні столи змістять у бік, а з часом продавчині зможуть перейти в торгівельний комплекс, що облаштовуватимуть поряд.

  • Ринок у центрі міста повинен забезпечувати комфортними умовами й тих, хто купує, й тих, хто продає, щоб туристи залишали після його відвідин позитивні відгуки. Ми якраз закінчуємо ремонт центральної алеї базару, – розповідає Сергій Чернявський. – Зверху на голову не капає, під ногами болото місити не треба. Позбулися тих страшних плівок з дахів, з яких людям за комір лилося. Підприємці самі приходять й вносять пропозиції з поліпшення ситуації на ринку. Супротив чинять ті, хто не є суб’єктом господарювання. Ми ж плануємо, щоб робітники на ринку, бабцю з села до уваги не беремо, були легальними підприємцями. Всі повинні працювати в рівних умовах та у правовому полі, – додає пан Сергій.

Ввести в експлуатацію молочний павільйон, а також м’ясний, де якраз здійснюються ремонтні роботи, планують до кінця року. Головне, аби революція «бляшанок» не творилася на «трупах» «мурованих» реалізаторів.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Р.S. Як стало відомо, в п’ятницю, 9 лютого, має відбутися тристороння зустріч за участі міського голови Михайла Сімашкевича, директора КВЗП Сергія Чернявського та реалізаторів, на якій планують обговорити питання реконструкції ринку.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар