Колодіївський неспокій, або У селі і без землі

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

«Чиновники на людей не зважають», – саме з такою думкою вже тривалий час живуть мешканці села Колодіївка, відстоюючи своє право на частки-паї ДП «Радгосп «Колодіївський». Його землі так і не були роздержавлені, натомість раз-у-раз з’являються нові фірми, що представляються законними власниками наділів.

  • Громада села залишилась з бідою сам на сам. Людей заводили в оману, а тим часом землями заволодівали інші провладні особи, – прокоментувала у Фейсбуці стару-нову ситуацію, що виникла минулими вихідними в селі, депутат Китайгородської сільської ради ОТГ Євгенія Коритнік.

Черговим піком невдоволення колодіївчан став приїзд на місцеві поля 14 квітня задля початку посівної кампанії техніки новоспечених господарів – ТОВ «ЗАРУС-ІНВЕСТ» та ТОВ «АГРО-ЕКО ГРАУНД». Проте дорогу їм заблокувало сільське ополчення, котре вийшло на оборону землі. Не маючи змоги розпочати посівні роботи, наступного дня керівництво компаній викликало на підмогу 20 молодиків спортивної комплекції, що мало не привело до фізичного протистояння. Розгорітися насильству завадила поліція, яку викликали жителі села. Селяни готові були розійтися при умові, що і представники товариства підуть геть. Але конструктивної розмови не вийшло.

  • Ситуація залишається неоднозначною. На спірні землі накладено судовий арешт і тривають слідчі дії в справі їх незаконного заволодіння. Зайшлі господарі стоять на тому, що вони перекупили ці наділи й володіють ними на законних підставах. Самих документів, які б посвідчували право власності, в сільській раді не бачили, – коментує голова Китайгородської ОТГ Юрій Безродний.

Те, що фірми здійснюють обробіток арештованих земельних ділянок, встановили та зафіксували разом з слідчими керівництво обласної поліції, котре вже в понеділок прибуло на місце події задля врегулювання конфлікту. Було вилучено трактор, яким здійснювались польові роботи.

Юрист ДП «Радгосп «Колодіївський» Владислав Рева переконаний, що незважаючи на очікування людей, що землю буде справедливо розпайовано, за сприяння посадових осіб Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області відбувалося чистої води рейдерське захоплення площ радгоспу. Ще три роки тому земельники всупереч того, що землі перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Колодіївське», надали згоду на розроблення проектів землеустрою щодо їх передання невстановленим фізичним особам у приватну власність для ведення особистого селянського господарства та здійснили реєстрацію у Державному земельному кадастрі близько 150 земельних ділянок. За вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстровано кримінальне провадження. В подальшому земля переходила з рук в руки.

  • Перепродаж наділів вищезазначеним товариствам під новими обєднаними кадастровими номерами здійснено в грудні 2017 року. Останні ж після привласнення ділянок, аби заплутати сліди, замовили технічну документацію на їх поділ, який зареєстровано державними кадастровими реєстраторам, – Владислав Рева наполягає на незаконності цієї приватизації. – Колодіївчани добиватимуться відродження діяльності державного підприємства, яке має на меті відновлення правовстановлюючої документації на земельні ділянки задля їх подальшого розпаювання між колишніми працівниками та пенсіонерами радгоспу.

Корупційна система шиє в дурні маленьких українців. Замість сприяння у реалізації їхнього законного права, їм підсовують чергову свиню. Підприємливі оборудки із землею за посередництва компетентних органів та завдяки лазівкам у законодавсті настільки ховають кінці у воду, що селяни, для котрих земля як мати рідна, залишаються ні з чим. Скільки ще можна випробовувати терпіння власних громадян?

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар