Перезимуємо в теплі і з хлібом

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З огляду на те, що питання порядку денного чергового засідання колегії райдержадміністрації є життєво важливими для жителів району, відбулося воно оперативно й по-діловому чітко. Розпочали з інформації про стан підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери району до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 рр.

Як зазначив у доповіді начальник відділу містобудування, архітектури і ЖКГ Василь Григор’єв, на території району працюватиме 6 комунальних підприємств із надання житлово-комунальних послуг. Відповідні служби вже виконали всі необхідні роботи на мережах водопостачання, з обслуговування водо-насосних станцій, частковий ремонт трубопроводів водопостачання, профілактику насосного обладнання, що дасть можливість безперебійно надавати послуги з водопостачання населенню в осінньо-зимовий період.

Що стосується освітніх і культурних закладів району, то всі вони готові до опалювального сезону. Для шкіл та об’єктів культури закуплено тверде паливо. До кінця року в навчальні заклади залишилося завезти 36,3 тонн вугілля та 118,7 кубічних метрів дров.

Наразі ще ведуться роботи з ремонту системи опалення в ЦРЛ.

У членів колегії Олександра Федика та Ігоря Гая виникли запитання щодо заміни вікон у Жванецькій ЗОШ та добудови приміщень Чабанівської ЗОШ. Василь Григор’єв запевнив, що підрядники в призначені терміни завершать роботи. Він також закликав керівників створити комісії з проведення перевірки технічного стану систем опалення, аби попередити виникнення пожеж, як це сталося у дитячому таборі Одеської області.

Крім того, під час обговорення діяльності філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» щодо підготовки до осінньо-зимового періоду Ігор Гай поцікавився, чому біля багатьох населених пунктів немає вказівників. Голова РДА Василь Сукач закликав сільських голів взяти на контроль питання з дорожніми знаками і звернутись з офіційними запитами у відповідні служби.

Інформуючи про стан розрахунків агроформувань району з власниками земельних паїв та проведення осінньо-польових робіт начальник відділу агропромислового розвитку Надія Сузанська зазначила, що у 2017 році нарахуванню підлягатиме 105,5 млн.грн. орендної плати, що на 3,2 млн.грн. більше минулорічних показників. Відповідно, очікуване надходження з податку з доходів фізичних осіб до бюджету складе 19 млн.грн., що на 558 тис.грн. більше ніж торік.

Нарахування орендної плати за 1 га в середньому в районі складає 2031 грн., на 1 пай в середньому нараховують 4282 грн. Середній відсоток виплати орендної плати становить 5,3%.

За станом на звітну дату, виплата орендної плати за паї загалом складає 76,8 млн.грн., або 72,8%. При цьому сплачено податку з доходів фізичних осіб 13,8 млн.грн., що на 3,5 млн. більше ніж торік.

Більше 7% від грошової оцінки землі виплачують ПП «Деметра-2010», ТОВ «Енселко Агро», філії «Кам’янець-Подільська» та «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН», ТОВ «Промінь Галичина», ТОВ «Промінь Поділля», СТОВ «Гарант», ФГ «Колос Агро», СТзОВ ВФ «Гуменецьке», ППФ «Деметра»,ТОВ «Меріно Україна», ПП Кочубіївське».

Окремі агроформування, зокрема СТОВ «Гарант», ПП «Деметра 2010», ПП «Калинський Ключ», вже повністю розрахувались з пайовиками та сплатили податок з доходів фізичних осіб. А от ТОВ АФ «Україна», ПП «САФ Колос», ТзОВ «Дари+Поділля», СТОВ «Зоря», ДП «Укрспирт», СТОВ АФ «Нефедівське», ФОП Черній Р.О., СФГ «Данилюка Р.Л», ФГ «Велес Агро», ТОВ «Агродім Велес», ФОП Малищук Є.М. взагалі ще не починали виплати. Однак варто зауважити, що вони жодним чином не порушують законодавства, що регулює орендні відносини, тому що  розрахунки за оренду земельних часток (паїв) здійснюються відповідно до умов укладених договорів, в яких в основному кінцевий термін виплати орендної плати за 2017 рік встановлений до 31 грудня звітного року.

Голова Асоціації сільгоспвиробників Поділля Ігор Гай порушив питання ухиляння від сплати податків окремими орендарями невеликої кількості паїв. Голову ж Рудської територіальної громади Тетяну Криворучко хвилює недоотримання місцевим бюджетом коштів із земельних ділянок, виділених Держгеокадастром особам, які не проживають на території сільської ради.

Начальник Кам’янець-Подільської ОДПІ Ігор Бєлко запевнив, що питання оподаткування  «підпільних» землекористувачів перебуває на контролі у податківців, але без допомоги сільських голів їм не обійтися, тому подякував за співпрацю тим очільникам, які йдуть назустріч інспекторам податкової.

Василь Сукач звернув увагу присутніх на ігнорування окремими головами сільрад проплати пільгових перевезень.

– Внесок з районного бюджету в цю справу в 2017 році – більше мільйона гривень, але у зв’язку зі створенням ОТГ навіть ця сума є значною для районної скарбниці. Можливо, наступного року доведеться встановити лише один «безкоштовний» день для пільговиків на два тижні. Закон дозволяє районному керівництву фінансування такої пільги, але не зобов’язує робити це. Мені по-людськи шкода тих, котрі важкою працею заробили пільгу, і я знаю, якою важливою вона є для них, – сказав Василь Олександрович.

Начальник управління соціального захисту населення Петро Середа запропонував при формуванні бюджету на 2018 рік запланувати таке відшкодування лише з бюджетів територіальних громад, а прізвища очільників-порушників надрукувати в місцевих ЗМІ, аби люди у селах знали, як ті про них дбають.

Володимир СКОБ’ЯК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар