РИЗИК ПРАЦЮВАТИ ДИСТАНЦІЙНО

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Сьогодні продовжується стрімке погіршення епідситуації в країні, кількість нових випадків COVID-19 за добу збільшується, тому обов’язок держави – захистити життя та здоров’я людей, заявив нещодавно Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Водночас він наголосив, що вакцинація наразі є найефективнішим способом протидії COVID-19, і держава забезпечила можливість будь-кому щепитися безкоштовно.

Одним із карантинних обмежень «жовтої» зони епіднебезпеки, яку запровадили в Україні 23 вересня, є заборона на відвідування закладів освіти, якщо 80% персоналу невакциновані хоча б однією дозою. За даними профільного департаменту Хмельницької облдержадміністрації, з майже 1300 закладів освіти різних рівнів жодного щеплення проти COVID-19 не зробили працівники майже 150 дитсадків, 17 шкіл та 7 закладів позашкільної освіти області.

Абсолютними антилідерами на Кам’янеччині, як повідомляють в ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ», є школи у селах Рогізна, Завалля, Сокіл, Врублівці, Боришківці, Велика Слобідка, Нагоряни, Думанів.

На дистанційне навчання, вочевидь, крім навчального закладу в Соколі, що вже перебуває на дистанційці, доведеться переходити учням ще деяких шкіл району, де темпи вакцинації близькі до нульових. Зокрема, як констатують в Хмельницькому ОЦКПХ, у Гуменецькому ліцеї хоча б одне антиковідне щеплення зробили лише 5% працівників, Грушківському ліцеї – 8%.

Що ж стосується Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, то станом на ранок 23 вересня вакциновано 78% педагогічного складу в навчальних закладах середньої загальної та дошкільної освіти.

Щоправда, Уряд вважає доцільним дозволити працювати дитячим садочкам та початковим школам при будь-якому рівні епіднебезпеки. Ці діти потребують безпосереднього контакту з вихователем чи викладачем. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко за результатами засідання Кабінету Міністрів.

Водночас Уряд вніс до Верховної Ради законопроект про кримінальну відповідальність за підробку документів про щеплення. «Цей законопроект посилить відповідальність за внесення неправдивих медичних даних про проведене щеплення і забезпечить зовсім інший рівень відповідальності за маніпуляції з довідками про щеплення. Ми виконуємо рішення РНБО, схвалене Указом Президента України щодо посилення відповідальності за підроблення документів про вакцинацію, у тому числі електронних», – зауважив Віктор Ляшко. «Підроблення документів про щеплення, особливо ковід-сертифікатів – це загроза для всього суспільства, і ми будемо реагувати відповідним чином», – наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Документом, зокрема, передбачається:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років для осіб, які свідомо використовують підроблені документи;
  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки для медичних працівників, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;
  • штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар