ЛЕЛЕКИ – ЦЕ НА ЩАСТЯ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На весняному полі нині кипить робота. Один мільйон двісті сім тисяч гектарів планують засіяти аграрії Хмельниччини. Про це розповів начальник управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин обласної державної адміністрації Олег Омелянюк.

За його словами, під озимим клином задіяно 227 тисяч гектарів і планують посіяти 863 тисячі ярих культур, з яких ранніх – 360 тисяч гектарів.

«Структуру посівних площ у зв’язку з обставинами, які склалися, поміняли. Зменшили посіви кукурудзи, сої. Будемо збільшувати посіви гороху, ячменю, пшениці, проса, цукрового буряку, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни», – каже посадовець.

І дійсно, якщо попередніми роками на Кам’янеччині майже не сіяли цукрового буряку, то цьогоріч ПП «Аграрна компанія-2004» під цукристі заклала 100 га.

Посівна кампанія на Кам’янеччині розпочалася вчасно, інформують в районній державній адміністрації. Як повідомила головна спеціалістка відділу доходів та соціально-економічного розвитку району Ірина Коваль, станом на 29 березня вже завершили сівбу ярої пшениці, площа якої становить 810 га. Найбільше її посіяли в ПП «Аграрна компанія-2004» (450 га), СТзОВ «Гарант» (100 га), ПП «Україна Агро-2С» (138 га).

До завершення наближається сівба ярого ячменю, якого із запланованих 1183 га на звітну дату посіяли 949. З сівбою цієї культури стовідсотково впоралися у ПП «Аграрна компанія-2004» (300 ячмінь), СВК «ЛЕТАВА» (200), ТОВ «Козацька Долина 2006» (163), ПП «АВС-АГРО» (120), ТОВ «Фірма «Династія» (40).

Завершили в районі і сівбу вівса, площа якого склала 97 га. Із них 62 га припадає на філію «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН».

До фінішної прямої наближається сівба гороху. Із запланованих 80 гектарів, бобові засіяно на 60 га. Цю культуру на Кам’янеччині взялися вирощувати лише два господарства: СВК «ЛЕТАВА» (із прогнозованих 50 га засіяли 30 га) та ПП «Калинський ключ» (30 га).
500 га виділило ПП «Аграрна компанія-2004» під ярий ріпак, який вже теж заклали в землю.

Водночас агропідприємства Кам’янеччини закривають вологу, вносять міндобрива під посіви кукурудзи, сої, ячменю. Як каже керівник філії «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН» Сергій Богачик, наші механізатори щодня працюють на полях, аби майбутні врожаї були щедрими. Попереду у хліборобів ще багато роботи, проте настрій бойовий, спрацьовує командний дух. Аякже інакше, хліборобська праця під час війни в країні – це другий фронт, і його нам не можна програти. Тим більше, що надійними помічниками під час польових робіт в українських аграріїв завжди були лелеки. Ось і цьогоріч вони повернулися і як справжні господарі крокують вслід за тракторами, що працюють у полі. За давнім повір’ям повернення цих пернатих віщує мир та добробут у нашій спільній родині, вселяє надію на продовження роду й зміцнення сім’ї. Недарма в народі кажуть: де лелеки водяться – там щастя родиться.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар