Чи варто кам’янчанам боятися змін у платіжках

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Старий дитячий віршик «А у нас в квартирі газ, а у вас?!» сьогодні вже не звучить так весело і не підбадьорює як раніше. Це все через досить високі тарифи на газопостачання та велику плутанину в платіжках за комунальні послуги. Вся інформація про зміни та нововедення щодо оплати за газопостачання є на офіційному сайті олбгазу 104.ua, де користувач може дізнатись свіжу інформацію щодо змін, а от ті верстви населення, що, на жаль, не мають доступу до інтернету, знаходяться в інформаційному вакуумі. Тож редакція газети з радістю готова надати актуальну інформацію та роз’яснити усі нововедення для тих, хто ще не в курсі нових суттєвих змін у способі та порядку оплати за «блакитне паливо».

Наприкінці грудня 2019 р. Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміни, які стосуються споживачів газу. Завершено анбандлінг (реорганізацію) на газовому ринку – тобто відділення продажу газу (поставка) від його розподілу (доставка). Таким чином споживачі сплачуватимуть окремо за сам газ та за його доставку. НКРЕКП схвалив для АТ “Хмельницькгаз” тариф на доставку газу на рівні  1,06 грн з ПДВ за 1 куб.м з 01.01.2020 року та 1,27 грн з ПДВ за 1 куб.м з 01.07.2020 року, в той час, як фактична собівартість робіт з доставки газу становить 2,24 грн з ПДВ за куб.м, повідомляється на офіційному сайті регіональної компанії «Хмельницькгаз» на порталі 104.ua. в розділі новини за 29.11.2019 р. Але, як зазначає прес-служба компанії, остаточна цифра тарифу на доставку газу може ще змінитися протягом найближчого часу.

Як розраховується вартість доставки?

Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання. За основу береться обсяг споживання газу впродовж “газового року”. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року.

За доставку газу буде окрема платіжка. Газ – окремо, доставка – окремо! Тож з січня всі споживачі отримають окремі рахунки: один за газ, інший – за послугу з його доставки. Розділення платіжок відбудеться для споживачів всієї країни

Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу на рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн.

У чому вигода для споживача?

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів. Це актуально для споживачів із газовою плитою, або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.

Як щодо тих, хто споживає багато газу?

Взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тому фінансове навантаження взимку при сплаті за газ зменшується.

В I кварталі 2020 року споживачі заплатять за доставку газу менше, ніж торік. Це особливо відчутно для громадян, які користуються газовим опаленням.

Завдяки новій системі тарифів вони зможуть зменшити витрати. Адже частину доставки газу вони сплачуватимуть впродовж року рівними частинами.

Що буде, якщо ваше споживання зменшилось?

Якщо споживач використав менше кубів, то і за доставку в наступному році він буде платити менше. Тому від обсягів споживання впродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році.

Послуги з доставки газу необхідно сплачувати в поточному місяці до 20 числа. Оскільки в деяких містах і областях розмір плати за доставку газу буде меншим за комісію банку, то споживачеві буде вигідніше сплатити одразу за кілька місяців одразу.

Тариф на доставку буде однаковий для всіх чи відрізнятиметься?

Як і зараз, тариф на доставку газу буде відрізнятись в залежності від місця проживання споживача. Для жителів великих міст-мільйонників він буде нижчим, ніж для жителів областей. Про остаточний тариф для жителів нашого міста та Кам’янець-Подільського району ми повідомимо, коли отримаємо відповідь на офіційний запит.

Що буде з тими, хто не має лічильника газу?

Вони сплачуватимуть доставку того обсягу газу, який був ними спожитий впродовж “газового року”. Він враховуватиме споживання всіма членами родини, але в окремій платіжці.

Чи треба платити, якщо газом не користуєшся?

За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. В наступному році ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання.

Якщо газове обладнання не використовується взагалі і ви не плануєте цього в майбутньому, то вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж із пломбуванням. Така послуга є платною.

Отож, шановні читачі, бажаємо вам не дуже «загрозливих» цифр у ваших оновлених платіжках і сподіваємся, що наші відповіді на запитання допомогли вам зрозуміти і зорієнтуватись у нововеденнях при сплаті комунальних платежів. Про будь-які подальші зміни у цій сфері проінформуємо Вас у наступних випусках газети.

Денис ГАНЧУК (за матерілами cайту glavcom.ua та порталу 104.ua).

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар