Як Коляда до Кам’янця прийшла

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

За народним календарем день 21 грудня це не простий день – він найменший у році. Саме після нього починається астрономічна зима, а прийдешні дні знаменують народження нового Сонця і збільшення світлового періоду. Тому для всіх народів північної півкулі інтервал з 21 по 25 грудня має особливе значення, тим більше це стосується спільнот, де набуло поширення землеробство, до яких і належить український етнос.

Отже, головною метою фестивалю «Коляда де, до Кам’янця йде» стало нагадування мешканцям міста і його гостям традицій святкування українцями у цей зимовий сезон. Як відомо християнство і язичництво тісно переплелись у нашій культурі, ось чому це свято розповідало і про християнські колядування і про язичницькі обряди проводжання старого і зустрічі нового.

Учасники вчилися колядувати разом з фольклорним гуртом «Рожаниця», слухали народні пісні, щедрівки і колядки з українським академічним фольклорно-етнографічним ансамблем «Калина», народним ансамблем танцю “Кам’янчанка” і театром української пісні «Петридава». Їли приготовлену за народними традиціями кутю. Спостерігали за свинячими перегонами. Танцювали українські танці у супроводі народних пісень. Вправлялися у силі та витривалості на традиційних козацьких забавах. Ходили по розпеченому вугіллю.

Проте кульмінацією дійства стали танок народження Сонця, здійснений студентами наших навчальних закладів і обряд народження Коляди, що також за давніми віруваннями символізує наше світило і новий рік.

– Лада і Сварог, які символізують землю і небо та водночас богів предків, -пояснила пані Оксана з Білорусі, представниця Всесвітнього об’єднання слов’ян ведичної культури «Родосвіт», яке і є відповідальним за це дійство, – народжують Коляду або Божича, з яким пов’язують все нове, молоде, що поступово набирає потуги. Обряд покликаний забезпечити повноту життєвої сили, достаток і добробут у майбутньому році. Тоді як образ старого року символізує Бадняк – стовбур чи гілля старого дерева, яке спалюють. Разом з ним згорає і все старе, віджиле, те, що заважає, стоїть на дорозі нового. За народними обрядами потрібно прив’язати стрічку до Бадняка, перед його спаленням, і таким чином позбавитися у наступному році всього того, що ти хочеш залишити у минулому.

Відповідно до слів пані Оксани, головною метою товариства є знаходження гармонії людини з природою та духовне, психічне і фізичне її зцілення, що практикується через давні слов’янські обряди і традиції.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар