СВЯТО З ПРИСМАКОМ ВІЙНИ

Автор: | Опубліковано Суспільство Немає коментарів

У Кам’янці-Подільському нещодавно відзначили День міста. Звісно, війна змінила все, і ні про яке гучне святкування не йшлося. Всі події сценарію свята були вписані в контекст сьогодення і були пов’язані з війною та її наслідками. Як відомо, Кам’янець цю визначну подію відзначає в третю суботу травня, тому і основні урочистості відбулися якраз 21 травня.

Ранок кам’янчани та гості міста зустріли міжконфесійним молебнем «За Україну, Кам’янець і мир», який, на жаль, був перерваний повітряною тривогою. Цього ж дня у місті над Смотричем відкрили стелу «Міста-герої України». Вона присвячена тим містам, які найбільше зазнали руйнувань під час україно-російської війни, котра ще триває. Для присутніх, серед яких були й переселенці, пам’ятник став ще одним нагадуванням, скільки горя принесла ця кровопролитна війна.

Упродовж дня в сквері «Гунські криниці» діяла благодійна мистецька акція «Підтримаємо ЗСУ». В ній взяли участь мистецько-освітні заклади міста. Поруч з нею проходила і благодійна ярмарка, де уже кам’янецькі митці і ремісники могли продати свої вироби, доходи від яких також спрямували на потреби нашої армії.

До Дня міста було приурочене і відкриття громадської перукарні на вулиці Соборній, 23. В цьому соціальному закладі задіяні переселенці, які надаватимуть усім бажаючим свої послуги. Нині тут працюють майстри-перукарі та майстри з манікюру. За словами підприємця і керівника БФ «SOS» Анатолія Ковальського, якщо вдасться отримати європейське грантове фінансування, – проєкт буде розширено.

Родзинкою заходів став концерт за участі солістів Марії Фролової, Аліни Бабунець, Петра Підлісного і Марії Харкавлюк. Акомпанував їм військовий духовий оркестр об’єднаного навчально-тренувального центру Сил підтримки ЗСУ під керівництвом диригента Андрія Жарія. Репертуар, звісно, у всіх був патріотичний. Піднесеному настрою не завадив навіть короткочасний дощик, який ненадовго перервав дійство.

Аби підвести певні підсумки того, що зроблено в місті за 3 місяці від початку повномасштабної війни, а також представити тижневий благодійний марафон «Підтримуємо армію. Дбаємо про дітей. Наближаємо перемогу», в межах якого і відбувалось відзначення дня міста, міська влада разом з благодійниками, волонтерами і громадськими діячами в дворику центральної міської бібліотеки ім. Костя Солухи провела брифінг.
Міський голова Михайло Посітко поінформував присутніх про роботу міста у цей непростий час, про надання гуманітарної допомоги і адаптації переселенців, яких в місті понад 20 тисяч. Зокрема, для внутрішньо переміщених осіб вдалося відкрити два гігієнічних центри, громадську перукарню, дитяче містечко в парку Героїв Євромайдану за сприяння радника прем’єр-міністра України Ольги Лугач. Чимало робиться задля підтримки українського кіно організаторами кінофестивалю «Бруківка» і, зокрема, його директором Андрієм Зайцем, які впродовж цих місяців проводили в місті кінопокази, популяризуючи тим самим вітчизняне кіно і збираючи кошти на потреби Збройних сил України. Починаючи з 24 березня, на благодійних заходах кінофестивалю «Бруківка» вдалось зібрати 113,440 тисяч гривень.

Відзначив Михайло Посітко і міський Червоний Хрест на чолі з Ігорем Земсковим, без якого не можливо було б реалізувати стільки проєктів. Подякував директору Департаменту гуманітарної політики Дмитру Назаренку і його заступниці Крістіні Левицькій за розвиток гуманітарного і міжнародного співробітництва, Роману Кукурудзі – за внесок у міський волонтерській рух. Слова подяки з вуст міського голови лунали також на адресу благодійникам і волонтерам Леоніду Гурману, Анатолію Ковальському, Андрію Конюшенку, Сергію Мельнику, Дмитру Дідику, голові Кам’янець-Подільської ОВА Олександру Анур’єву і всім тим, від кого залежить безпека і нормальна життєдіяльність міста.

У свою чергу радник прем’єр-міністра України Ольга Лугач запевнила, що вона і надалі буде брати участь у гуманітарних проектах і допомагати місту. Громадська діячка, депутатка Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко розповіла, що волонтерський рух Хмельниччини найбільш потужний в Україні, а наше місто стало визначним тиловим центром країни.

– Ми сильні, ми впевнені і ми переможемо, я в це вірю, – сказала депутатка.

У підтвердження своїх слів Уляна Юріївна подарувала міській бібліотеці сертифікат на 5000 грн, побажавши закладу і надалі залишатись провідним культурно-освітнім осередком Кам’янця.

А голова Кам’янець-Подільської міської організації Товариства Червоного Хреста України Ігор Земсков розповів присутнім про найближчі плани цією організації. Це виділення додаткових 6 млн грн на харчування переселенцям, підтримка мобільних медичних психологічних бригад, які працюватимуть з цією категорією людей, перенавчання та перекваліфікація переміщених осіб на базі наших навчальних закладів.

Наостанок голова районної військової адміністрації Олександр Анур’єв висловив впевненість, що безпека міста – це спільна справа не тільки військових і правоохоронних органів, але й місцевої влади і пересічних жителів міста.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар