ЗАМІСТЬ БЮДЖЕТУ – СУПЕРЕЧКИ

Автор: | Опубліковано Суспільство Немає коментарів

У п’ятницю, 28 січня, і вівторок, 1 лютого, анонсована 17 позачергова сесія Кам’янець-Подільської міської ради так і не змогла розпочати роботу. За задумом міського голови Михайла Посітка на ній мали б розглянути бюджетні питання та прийняти програми на 2022 рік. Проте в п’ятницю табло знову висвітлило лише 11 присутніх депутатів із 20 необхідних для початку сесії, а у вівторок, хоч в сесійній залі уже був кворум, за те, щоб розпочати пленарне засідання, проголосувало тільки 13 міських обранців. Про важливість прийняття бюджету на 2022 рік неодноразово говорили як представники міської влади, так і опозиції. То чому ж знову сесія, яка мала його розглядати, не відбулася?

На засідання не прийшли переважно представники від опозиції (хоча в залі не було і деяких депутатів, лояльних до чинного міського голови).

У п’ятницю їхню позицію пояснив міський депутат Сергій Самсонюк. За його словами, перед тим, як збирати сесію, потрібно було з головами фракцій обговорити те, що турбує депутатів, узгодити порядок денний, внести питання, які вимагає опозиція, і тоді була б якась консолідація. А те, що за годину була зібрана погоджувальна рада і вже на наступний день призначена позачергова сесія, без можливості депутатам вносити в порядок денний назрілі питання, не сприяє злагодженій роботі міського органу самоуправління, вважає він. Також Сергій Іванович звинуватив міського голову в ймовірному підвищенні в декілька разів тарифів за тепло і гарячу воду, оскільки Кам’янець-Подільська громада не відшкодувала КП «Міськтепловоденергія» різницю в тарифах, хоча гроші в минулому бюджеті були закладені на це в достатній кількості.

– Тепер же підприємство вчасно не може розрахуватись за газ перед постачальником, – заявив депутат.

На це Михайло Посітко відповів, що все фінансування в рамках бюджетних призначень 2021 року було здійснено, а тепер, щоб комунальники змогли отримати подальші кошти з міського бюджету, потрібно його перш за все прийняти, за що опозиціонери не хочуть голосувати.

Ситуація фактично повторилась і у вівторок. У суперечках до конструктиву так і не дійшли. Міський голова Михайло Посітко заявив, що опозиціонери фактично саботують прийняття бюджету і цим ставлять під удар нормальне функціонування різноманітних служб. Тож вкотре закликав… «перестати грати в політику і спільно працювати на благо міста». У відповідь голова депутатського об’єднання «Ми кам’янчани», міський депутат Василь Кобильник сказав, що це міський голова грається в політику, займаючись популізмом і приписуючи собі досягнення Кам’янець-Подільської міської ради. А бюджет, на його думку, потрібно ще доопрацювати, виділивши більше грошей на медицину, освіту і на розвиток інфраструктури приєднаним селам.

– Ще, – додав він, – у бюджеті на 2022 рік нема нічого про територіальну оборону, фінансування якої в значній мірі лягає на плечі місцевих громад.

У відповідь міський голова заявив, що бюджет збалансований, і немає ресурсів постійно збільшувати його видатки. Наголосивши при цьому, що під час розгляду проекту за майже два місяці від депутатської групи «Ми кам’янчани» не надійшло жодної письмової обґрунтованої пропозиції.

До присутніх також звернулась депутатка від фракції ВО «Свобода» і директорка КП «Спецкомунтранс» Олеся Понятовська, закликавши негайно прийняти основний фінансовий документ, інакше місто, за її словами, чекає «сміттєвий» колапс.

– Зросла мінімалка і паливно-мастильні матеріали суттєво піднялися в ціні. Тому може настати час, коли на комунальному підприємстві нікому і нічим буде збирати сміття у місті, – зауважила директорка.

Але ця інформація ніяк не вплинула на опонентів. Очевидно, що розкол в середині міськради настільки глибокий, що навіть коли під загрозою стоїть благополуччя пересічних мешканців громади, життя самого міста, протиборчі сторони не можуть знайти компроміс.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

P.S.: Є й хороша новина. Питання про зобов’язання КП «Міськтепловоденергія» до 1 лютого розрахуватись за природний газ (інакше він коштуватиме для підприємства приблизно в 5 разів більше, а звідси і подорожчання послуг, які надає КП) із постачальною компанією ГК «Нафтогаз Трейдинг» вирішилось.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар