ПАСИНКУВАННЯ ВИНОГРАДУ

Автор: | Опубліковано Поради Немає коментарів

Пасинкування винограду починають з травня і продовжують до глибокої осені. Буває, що пасинки можуть бути корисними, але найчастіше вони роблять виноградареві ведмежу послугу.

Негатив пасинків у тому, що їх дуже багато і вони швидко ростуть. Кущ буквально засмічується зайвими і непотрібними пагонами. Причому на пасинках можуть з’явитися бокові пасинки, і кущі перетворюються на непрохідні хащі.

Залишається одне – безжально їх виламувати. Але повністю видаляти пасинок не можна. Цілковите його видалення призведе до пробудження бруньок у пазухах вічка. Це недобре позначиться на врожаї наступного року. Якщо бути точнішим, то повноцінного врожаю не отримаємо ні в цьому, ні в наступному роках.

Тому пасинок повністю не виламують, а залишають один-два листки. Такий пеньок називається «сторож вічка». Коли на пеньку з’являться пасинки другого порядку, їх таким же чином прищипують. Залишати на пасинках більше двох-трьох листків не бажано.
Восени, після листопаду, сторожі вічок видаляють – вони свою роль уже відіграли.

Є ситуації, коли деякі пасинки не прищипують, а саме:

  • в теплицях, щоб зібрати другий урожай, прищипують пасинок над другим-четвертим листком вище грона;
  • коли основний пагін росте погано або пошкоджений, його прищипують і замість нього пускають один із найкращих пасинків.

Пасинки ростуть протягом усього сезону, тому й пасинкувати доводиться близько п’яти разів упродовж літа. Підв’язування і пасинкування – найтрудомісткіші операції при догляді за виноградом, але якщо їх не робити, то можна залишитися без урожаю.
У червні прищипують верхівку сильнорослих пагонів. Після цієї операції поліпшується запилення, зав’язування ягід, і вони менше обсипаються.
Прищипування корисне сортам, схильним до горошіння, сортам із великим пухким гроном і функціонально жіночим сортам. Техніка проста – видаляють верхівку пагона на 3-5 см. Тобто коронку пагона.

Після прищипування починають рости пасинки – їх треба виламати, крім верхнього. Іноді прищипування застосовується з іншою метою – для одержання додаткового врожаю або прискорення формування виноградного куща.

Існує думка, що після цвітіння (або під час нього) виноградний пагін треба прищипнути просто над гроном. Це хибне міркування, і ось чому. У рослини продукти фотосинтезу (цукри, наприклад) рухаються згори донизу, а не навпаки. Тому на врожай працює листя, розташоване вище грона, те, що нижче, на зав’язування і формування ягід не впливає. Якщо видалили всі верхні листки, то рослині доводиться «викручуватися», щоб забезпечити отримання врожаю. Зазвичай це виражається в інтенсивному зростанні одного-трьох верхніх пасинків, листя яких і буде працювати на врожай.

Василь ПОБЕРЕЖНИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар