В Рункошеві місцевий депутат збудував капличку

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На Дмитрів день, 8 листопада, у Рункошеві багато віталися, обіймалися, раділи і, найперше, молилися. А на спільну молитву, світлість думок, духовну бадьорість громаду з’єднало офіційне відкриття і освячення каплички святого великомученика Димитрія Солунського. Ідею її облаштування, аби односельці мали куди прийти до Бога, поговорити з ним, щоб відпустило у біді та тривозі, подякувати за радощі, давно виносив місцевий активіст, аграрій та депутат сільської ради Староушицької ОТГ від ВО «Батьківщина» Дмитро Мельник. І роки праці та віри дали йому сили втілити мрію в життя й подарувати селу святий куточок.

  • Якось мені явився сон, що я виступив зодчим такої каплички. І після того ця думка не давала мені спокою, вирішив, що це є моя особиста місія перед небом і людьми, – розповідає передісторію появи каплички Дмитро Володимирович.

Історичні джерела переповідають, що над цією місциною давно літають ангели. Раніше тут стояла дерев’яна церква з ХVIII століття, знищена пожежею. Натомість пізніше поряд була зведена уже кам’яна православна будівля, зруйнував яку комуністичний лад. Тож культове місце природно випрошувало бодай каплички.

  • Настільки переповнюєшся радістю від цієї події, бо відтепер можеш в будь-яку хвилину дня і ночі прийти до церковці і помолитися чи поставити свічку – капличка працює цілодобово. Ми йдемо очиститися до церкви святої Покрови в іншій частині села, десь за півтора кілометра, а тепер релігійні моменти можна буде відправити зовсім поруч, – говорить корінна жителька Рункошева Ганна Василівна.

Земляки особисто підходили до Дмитра Мельника, аби потиснути йому руку із вдячністю за благородну справу, адже робив її безкорисливо, власними стараннями та капіталовкладеннями, без сторонньої підтримки. За їхніми словами, це не перший гарний вчинок односельця, котрий ніколи не відмовляє в допомозі. Будучи фермером й маючи техніку, відгукнеться, коли треба дрова привезти чи взимку сніг на дорозі розчистити.

  • Це той випадок, коли ми обирали депутатом людину не авансом за обіцянки, а з огляду на його справи. Він їх продовжує робити і далі, – не від одного було чути гарні слова про будівничого каплички.

Добре ім’я заробив Дмитро Мельник й за межами свого села – підтримати його діяння приїхали з усієї навколишньої округи. Від влади подію засвідчив радник голови районної ради Микола Жоган. Починання мецената високо оцінили й представники духовенства. На урочистостях були присутні настоятелі місцевого храму та церков сусідніх сіл і міста, а процесію освячення каплички провів особисто митрополит Кам’янець-Подільський та Городоцький, з рук якого Дмитро Мельник отримав подяку за благочинство.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар