На Кам’янеччині до холодної пори готові, але просять теплої зими

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Зима прийде і запитає, з чим район підійшов до опалювального сезону. На колегії РДА питання підготовки до холодів було наріжним. Чи не застане сніжна пора ЖКГ та об’єкти соціальної сфери зненацька, доповідав начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення Василь Григор’єв.

Якщо школи та ДНЗ входять в зиму за планом, ще в серпні усі вони отримали підписи робочої комісії в паспортах готовності до навчального року, то ахілесовою п’ятою в цьому плані для району є заклади культури.

  • 12 сільських клубів з 38 не опалюються взагалі, у деяких і не знають, що таке система обігріву – вона відсутня, в інших – парове опалення, але жодне не працює. На дахах цих клубів вже навіть дерева почали рости, – говорить Василь Григор’єв.

У зимову сплячку впадає культурне життя в таких селах. Не до пісні, коли від холоду з носа тече й по тілу «мурашки» бігають. А дуйками не нагрієшся – на електроенергію не напасешся. На царство снігової королеви перетворюються взимку й народні музеї в Чабанівці та Вітківцях, які теж не мають опалювальної мережі.

На відміну від вище зазначених закладів установи охорони здоров’я повинні бути з теплом, у всякому разі, за словами Василя Михайловича, технічно вони до цього готові. А можуть бути «заморожені» з іншої причини.

  • Ми не можемо утримувати та фінансувати енергоносії для усіх 82 ФАПів. Якщо сільські ради делегуватимуть кошти на ці цілі зі своїх бюджетів, ФАПи будуть збережені, ні – будуть закриті. За несприятливих обставин приблизно 20 ФАПів подаватимуться на скорочення, – зауважив голова РДА Василь Сукач.

Від прогнозів про те, що ціну газу з 1 жовтня нібито піднімуть на 25%, дме арктичним холодом. Нові тарифи змусять ще більше затягнути пояси всю бюджетну сферу, і села таки можуть залишитися без первинної медицини на місцях. А коли зима видасться сніжною і слизькою, як тоді навідуватися до найближчого лікаря?

Аби принади зими не перетворювалися у стихійне лихо, сільські ради мають укласти договори чи з приватними особами, чи з експлуатаційними організаціями на підсипку протиожеледними матеріалами небезпечних ділянок дороги та на залучення техніки для ліквідації снігових заметів. Як було озвучено на засіданні, лише 2 сільські ради – Зіньковецька та Пановецька – підписали угоди боротьби з ковзанкою на шляхах. З приводу цього до трибуни вийшов начальник філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Василь Чорний.

  • Для посипальних робіт та розчищення доріг від снігу і техніка буде підготовлена, і протиожеледні матеріали. Та тільки немає кому працювати. Ми відчуваємо кадровий голод, люди тотально звільняються та виїжджають за кордон. А ті, хто залишаються, за українські зарплати й з хати не хочуть виходити, – довів до відома нагальну проблему Василь Володимирович.

Як реальний вихід із цієї ситуації директор РЦЗ Аліна Слободян назвала можливість організації громадських робіт тимчасового характеру для безробітних.

Також того дня голова РДА Василь Сукач привітав і нагородив подарунками чемпіонок світу з пауерліфтингу Анастасію Антонюк, Тетяну Шлопко та тренера районної ДЮСШ відділу освіти, Заслуженого тренера України Вадима Воронецького.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар