Казали, що то був кінець світу…

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Стіна дощу, град розміром в черешню, а то і в перепелине яйце, аномальний вітер, громові канонади – жахлива негода накрила Кам’янеччину у понеділковий вечір. За лічені хвилини Кам’янець потонув у воді, машини, зокрема біля центрального ринку, пішли «вплав», вода заливала колеса автівок. Новопланівський міст, який веде до Старого міста, через потужну зливу на певний час перетворився у справжній водоспад, вода з якого бурхливим потоком падала в річку Смотрич. Стихія валила на землю дерева, мов сірники, частина з них штабелями розляглися на лініях електропередач. Вона зривала електроопори та дахи, льодові краплі, здавалося, повибивають шибки. Зруйновано залізну конструкцію центральної сцени міста, що біля Ратуші. Старожили-кам’янчани кажуть, що на своєму віку не бачили нічого подібного.

До ліквідації результатів несприятливих погодних умов відповідні служби та рятувальники приступили негайно й працювали всю ніч. Першочергово взялися за розчистку проїжджої частини й ще того ж дня було прибрано 6 дерев, що впали на дороги, та звільнено рух. Для оперативної і злагодженої роботи в міській раді створено штаб, який збирає усю інформацію про ділянки, де є наслідки негоди. Задля усунення надзвичайної ситуації було залучено 16 спеціалізованих бригад. Приємно, що дружню руку допомоги подали міський голова сусіднього Хотина Микола Головльов, який підсобив необхідною технікою, а також окремі місцеві підприємці.

— Першочергово потрібно відновити електропостачання в домівках жителів міста, адже значна частина знаходиться без світла. Маємо кілометри пошкоджених електромереж і це чимала проблема. Розумію, що одночасно виконати такі об’єми роботи неможливо, але сподіваюсь, що до кінця дня більшість помешкань отримають електроенергію, – зазначив у вівторок під час робочої наради зі службами, які відновлюють життєдіяльність міста,

мер Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич.

За станом на 27 червня в місті було повалено 151 дерево, пошкоджено 65 дахів будинків, близько десятка понівечених автомобілів, обірвано 20 кілометрів ліній електромереж, що освітлювали вулиці, залишаються зупиненими 26 ліфтів (у понеділок увечері ця цифра становила 50). У один із ліфтів у будинку на вул.Привокзальній, 22 в ліфт влучила блискавка. Серед дерев, які не витримали стихії є і об’єкти природозаповідного фонду. В оперативному штабі поінформували, що всі сформовані бригади працюють над розчисткою міста, проводяться роботи щодо видаленню дерев, які впали на електромережі та дахи будинків. Попередньо заплановано, що першочергові роботи будуть виконані в середу, в тому числі й відновлення електропостачання

Значних руйнувань внаслідок шторму зазнала й Кам’янеччина, було знеструмлено 25 населених пунктів. Особливо недоброзичливий характер погода продемонструвала жителям Кам’янки та Княжполя. За повідомленням ГУ ДСНС України в Хмельницькій області, вітер зірвав 35 листів шиферу покрівлі загальноосвітньої школи у с.Княжпіль, 10 листів шиферу школи у с.Кам’янка та пошкодив 200 кв.м металопрофільного покриття покрівлі будівлі Кам’янської сільської ради. Без даху над головою залишись місцеві жителі. Для влаштування тимчасового брезентового покриття навчальних закладів залучено 25 рятувальників на 5 одиницях спецтехніки, а також 5 аварійних бригад комунальних служб.

– Докладаємо максимум зусиль, аби в найшвидший термін відновити пошкоджені приміщення. Підвозимо необхідне будівельне обладнання.

Наразі підраховуються збитки, завдані немилістю природи, – інформував у вівторок зранку начальник управління містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення РДА Василь Григор’єв. – Єдине радує, що від природної агресії не постраждали люди й обійшлося без жертв.

У міському штабі теж наголосили, що стихія не зазіхнула на людські життя. В приймальне відділення звернулись лише двоє людей з незначними пошкодженнями рук, що були спричинені під час закривання вікон.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар