Чабанівчани під «домашнім арештом»

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Надзвичайною ситуацією обернулася негода для жителів Чабанівської сільської ради. Велиководдя спало, але залишило після себе напівзруйноване дорожнє господарство громади і, що найтривожніше, посадило населення під «домашній арешт». Міст між селами Грушка та Лисківці єдиний, що з’єднує  сільську раду з районом, вийшов з профпридатності й став небезпечним для проїзду. Для селян це означає втрату зв’язку з «цивілізацією».

– На переправі обмежено рух великогабаритного транспорту, пускають, як виключення, легкові автомобілі, довозиться хліб в магазин. А вже рейсовому автобусу в’їзд заборонений, люди мобільні тільки якщо на власному ходу. Немає як збирати сировину молоковозам. Можна курсувати шляхом в бік Дунаївців, але це робити зайве коло, та й ті дороги гостинні лише в суху погоду, в дощ там стоїть болотне місиво, – розповідає голова Чабанівської сільської ради Лаймонас Гурскіс.

Для місцевого населення життєво необхідно якнайшвидше відновлення мосту, який зазнав значної руйнації. В злощасну годину кладку зносило потужним потоком води, що бурлила через верх об’єкта. Під цим натиском вирвало бетонні плити й міст перекосило. Кажуть, дивом вцілів. Ніби якесь прокляття нависло, зважаючи на те, що 9 років тому на цьому ж місці паводки вщент потрощили старий міст, а його залізобетонні частини виловлювали за двісті-триста метрів. Люди без будь-якого сполучення відчували себе безпорадними як на відколотому айсбергу й було вирішено звести тимчасовий міст. За десяток років постійного так і не знайшлося, тож короткочасний до останнього служив місцевим, поки знову погода не внесла свої правки. Русло річки Жван досить вузьке, і сильні зливи за секунду піднімають воду у висоту, чим вкорочують життя навісним спорудам. Чи враховують ці природні умови при їх зведенні? Невже чабанівчани приречені жити в постійному страху, що вони ставатимуть бранцями з кожним паводком.

Аби якнайшвидше визволити їх з полону, в понеділок було зібране засідання спеціальної комісії РДА за участі представників влади, дорожників області та району, військових та пожежників, аби оперативно ліквідувати наслідки. Того ж дня приступили до виконання робіт, підсипали одну з частин, аби залишити смугу для проїзду.

  • Міст ремонтуватимуть спільними силами філії «Кам’янець-Подільська ДЕД», ДП «Служба місцевих автодоріг» в Хмельницькій області та ДП «Хмельницький облавтодор». Відомо, що є домовленості з місцевими агроформуваннями, які готові виділити техніку та будматеріали. Фінансова сторона питання ніяким чином не відтягне терміни будівництва. Великих коштів воно не потребує, оскільки наявні конструкції збережені, їх потрібно лише по-новому укріпити, – пояснює завідувач сектору ЖКГ та з питань цивільного захисту населення відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення РДА Володимир Гураль.

А поки міст чекатиме на своє «енне» народження, для забезпечення повного сполучення на місці планують розвернути понтон. Дозвіл на його застосування має надійти з Генерального штабу.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар