Кам’янець-Подільську ТЕЦ продадуть

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

 

Перша у Новому році 84 сесія міської ради не обійшлася без скандалів. Проте все почергово. Спочатку депутати привітали новоспеченого депутата міськради від Європейської Солідарності Валерія Гаджука, який за партійними списками замінив Світлану Старченко, що вибула з їхніх рядів за власним бажанням. Крім депутатства, бізнесмен, засновник ПП «Гаджук» також увійшов у комісію міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності і у комісію з відбору програм (проєктів) для фінансування їх з міського бюджету розвитку.

Великий резонанс викликало питання про затвердження об’єктів на приватизацію шляхом аукціону на 2020 рік, осільки у списку опинилася стара міська ТЕЦ. Ця тема ще до сесії широко висвітлювалась у соціальних мережах. Головною претензією громадських активістів було те, що стартова ціна об’єкта явно занижена, адже територія ТЕЦ складає близько 8,5 гектара, на ній знаходиться саме підприємство з цілком працюючим обладнанням, тому 18 млн гривень початкової вартості явно замало. За словами активістів навіть якщо підприємство просто здати на металолом, грошей буде більше. Голова фракції ВО «Свобода» депутат Михайло Посітко запропонував зняти це питання і відправити на довивчення, грунтовно обговоривши його у депутатському клубі та на громадських слуханнях. Проте більшість вирішила таки затвердити приватизаційний список. Головними аргументами «за» було те, що КП «Місьтепловоденергія», на балансі якого знаходиться ТЕЦ, змушене щороку сплачувати земельний податок у розмірі 400 тисяч гривень і кожен місяць нараховувати 70 тисяч гривень заробітної плати охоронцям об’єкту. Отже, у підсумку питання набрало 21 голос при необхідних 19.

Ще однією резонансною темою стало рішення про зміну розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з цетралізованого опалення і централізованого постачання гарячої води по КП «Міськтепловоденергія». Тут з одного боку пропонується знизити тарифи за тепло і гарячу воду за грудень 2019 року на 18 відсотків, а з іншого – передати КП «Міськтепловоденергія» 4,5 млн грн на компенсацію збитків, спричинених зміною нарахувань. Міська влада необхідність цього трансферу аргументувала тим, що існуючі тарифи економічно необгрунтовані, тобто занижені, а держава у достатній мірі не компенсує їх різницю, крім того, борг споживачів складає близько 62 млн грн. Тому, аби утримати комунальне підприємство на плаву, потрібно постійно здійснювати передачі грошей з міського бюджету. У відповідь опоненти чинної влади запропонували розраховувати тарифи згідно зазначених показників без субсидування КП «Міськтепловоденергія». Однак ця пропозиція не набрала достатньої кількості голосів – рішення було прийнято у першопочатковій редакції. На жаль, знижка на комунальні платежі не буде поширюватись на наступні місяці. З початку року ціни на газ знову зростуть. Згідно з інформацією, наданою директором департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Маєю Гурською, попередня вартість газу за січень для комунальних підприємств складатиме 7415 грн за тисячу кубів, тоді як останнього місяця 19 року вона склала 6034 грн.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар