Майже половина сіл Кам’янеччини не мають генеральних планів

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У районі сільські ради не поспішають оновлювати містобудівну документацію своїх територій. При тому, що її оформлення лежить виключно на органах місцевого самоврядування. З 122 населених пунктів 70 не мають генеральних планів. Найгірше спрацювали в цьому питанні Китайгородська ОТГ, Заліська, Кадиєвецька, Підпилип’янська, Зіньковецька, Чабанівська сільські ради, де навіть не розпочато розробку цих документів. Прикладом для них мають стати, зокрема, Колибаївська, Кам’янська, Кульчієвецька громади, котрі вже довели або доводять відповідні роботи до завершення.

–         Затягування цих питань зіграє з нами злий жарт. Згідно із законом, у разі відсутності плану зонування чи детального плану території передача земельних ділянок у власність або користування фізичним чи юридичним особам для містобудівних потреб забороняється, не є правомірним надання землі в оренду, від чого недобирає місцевий бюджет. Такою пасивністю саботується розвиток громади, – на колегії гаряче питання про стан розроблення та оновлення містобудівної документації в районі підняв начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення РДА Василь Григор’єв.

Тож нині сільським радам необхідно зайнятися проблемою та закласти кошти на ці цілі в свої бюджети. Це, звісно, солідні суми, бо вартість робіт може доходити до ста тисяч, але, як радив посадовець, їх можна виконувати поетапно.

До сільських голів того дня звернувся і начальник управління соціального захисту населення Петро Середа, який говорив про субсидії та пільги. Через зміни з 1 травня практично усім субсидіантам необхідно переоформляти субсидію по-новому. А це знову час і витрати для сільчан та довжелезні черги в «соцзабезі». На допомогу можуть прийти уповноважені особи, яких призначає сільська рада для централізованого прийому заяв від мешканців для призначення державної допомоги та передачі їх в управління. Однак лише Довжок, Зіньківці, Оринин і Стара Ушиця відгукнулися на таку пропозицію. Загалом, за звітний період у районі на оплату ЖКП нараховано субсидій 11741 користувачеві на суму понад 74 млн.грн.

Також Петро Середа звернув увагу на необхідність інформування населення щодо монетизації субсидій. За зекономлену субсидію держава преміює домоволодіння грошовою винагородою в розмірі 700 гривень. Претендують на ці кошти 4860 осіб, а звернулися на цей час із заявами тільки близько 700 жителів. Тогоріч 70% тих, хто підлягав відшкодуванню, скористалися такою можливістю.

–         Ми направили в сільські ради відповідні списки осіб і просимо донести роз’яснення до людей. Ще є час, заяви приймаються до 1 вересня. Наголошуємо, що необов’язково мати рахунок в банку на одержання цих коштів, їх можна отримати поштою.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар