Колектив Кам’янець-Подільського районного Будинку школяра експозиціонується у Виставковій залі

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

 Мистецтво є одним із засобів єднання людей! І дійсно, виставка керівників гуртків образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Кам’янець-Подільського районного Будинку школяра, яка відбулася 8 серпня у Виставковій залі, зібрала значну кількість поціновувачів прекрасного, об’єднаних спільною метою – поринути у світ прекрасного, у світ мистецтва!

У колективі Будинку школяра працює багато творчих та креативних вчителів, але в експозиції виставки «Мистецьке розмаїття Кам’янеччини», представлені роботи найактивніших та найталановитіших, вихованці яких є постійними переможцями обласних та всеукраїнських мистецьких конкурсів.

З метою презентації творчості керівників гуртків широкому загалу, методистом районного Будинку школяра Юлією Степанюк було організовано колективну виставку, на якій зібрані розмаїття кольорів, технік і вподобань.

Зачаровували глядачів чудові прикраси з бісеру, створені руками талановитої майстрині Анастасії Юрчак. Робота з бісером непроста і нелегка, вона вимагає терпіння, уваги, акуратності, зосередженості. Але ця кропітка діяльність неможлива без тонкого розуміння краси, витонченого смаку і любові.

Споглядаючи роботи в техніці художньої обробки дерева, поринаєш у теплий, сповнений життєрадісної енергії світ, гармонію і красу якого показав у своїх роботах Микола Карасюк.

Ляльки-мотанки, символи жіночої мудрості, які є справжніми родинними оберегами для нашого народу, представлені Ганною Крузер та Оксаною Хапко. В роботах майстринь гармонійно поєднані традиційні та сучасні ідеї. Не залишила байдужими відвідувачів і надзвичайно цікава картина у техніці в’язання гачком – «Квітуча Україна», Наталії Соломон.

Родзинкою виставки є роботи у техніках живопису і графіки Христини Мельник – креативної, надзвичайно багатогранної в своїй творчості особистості. Христина працює переважно у пейзажі, натюрморті, та найулюбленішим для неї жанром залишається портрет. ЇЇ твори просякнуті ліризмом, гармонійністю та душевною теплотою, а настрій відповідає натурі художниці, яка є скромною, доброю та порядною людиною.

Невмирущість традицій художнього ткацтва, неймовірний позитив та затишок дарують гобелени Юлії Степанюк, які склали основу експозиції. Всього їх на виставці представлено п’ятнадцять. П’ять із яких вже експонувалися на Всеукраїнських виставках Національної Спілки художників України, це – «Великоднє дерево», «Народні мотиви», «Дари природи», «Зимове село», «Захід сонця». Гобелен «Журавлі» презентувався на Міжнародних виставках в Лондоні, Москві та польському місті Криниця Здруй. «Стара фортеця» вражала цінителів мистецтва на виставці в Києві, яка проводилася за підтримки Латвійського посольства. Робота «Кушадаси» відібрана для художньої виставки «Усі барви світу», яка організовується турецьким посольством в Києві і з 10 серпня експонується в столиці.

Але найулюбленішими є «Іскра життя» та «Іриси». Відмінною особливістю робіт є виконання вертикальною технікою ткання, а також вигадлива декоративність, особлива щирість і теплота, яку випромінюють гобелени.

Притаманне автору оптимістичне сприйняття світу, відображається в емоційно насичених гобеленах, сповнених внутрішньої краси та гармонії «…Неначе писанка село», «Крізь віки», «Палітра митця», «У нашім раї на землі…». Цікаве поєднання різнофактурних ниток та мішковини спостерігається у роботі «Оазис», яка передає теплий літній настрій.

Можна ще багато писати про кожного автора та їхні роботи, але як сказав відомий французький митець Каміль Пісарро – «Картини художника розкажуть про нього набагато більше…». Тому запрошуємо усіх відвідати виставку «Мистецьке розмаїття Кам’янеччини», яка діятиме до 22 серпня.

 

Юлія Степанюк,

методист Кам’янець-Подільського районного Будинку школяра.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар