30 БЕРЕЗНЯ — СВЯТОГО ОЛЕКСІЯ. ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ В ЦЕЙ ОСОБЛИВИЙ ДЕНЬ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

За християнським календарем, 30 березня, вшановують пам’ять святого Олексія. В народі свято має назву – день Теплого Олекси або день святого Олексія.

Народився в заможній родині, але Олексій дуже вірив у Господа та все своє життя присвятив йому. Батьки хотіли, щоб єдиний син одружився, але він втік від нареченої, молився та їв лише те, що подасть Господь. Минув час та Олексій повернувся до батьків та жив з ними, але вони його не впізнали й весь час згадували свого єдиного синочка.

В цей день приходило тепло, танув сніг й тала вода стікала до річок.  Цього дня заведено в селах виганяти вози, виносити картоплю з погребів та перевіряти вулики. Робили це люди зранку, а ввечері збиралися всією родиною за столом та влаштовували проводи зими. Ходили в гості до тещі. Заведено куштувати цього дня березово-медовий узвар. Береза символізувала чистоту та світ, а бруньки, які зібрали цього дня, наділені цілющими властивостями.

Молодиці вірували, що подарувавши сорочку нужденному на Олексія, то незабаром будуть женихи. Шили та вишивали сорочки таємно, потім йшли до церкви та дарували їх біднякам. Також, ввечері йшли до річки та з заплющеними очима виламували гілку зі старої верби. Якщо вона була довга та рівна, то й наречений був високий й стрункий. Гілку освячували та шли в церкву, торкалися нею хлопця, що подобався. За можливості кидали трохи цієї гілку у їжу нареченого або клали під подушку, вважалося, що він прийде свататись.

Прикмети цього дня:

  • Чекай гарного врожаю – якщо на Олексія тепла погода.
  • Якщо холодно цього дня – весна буде холодною.
  • Снігопад чекай, якщо летять високо гуси.
  • Добрий врожай меду, якщо на Олексія помолитися.
  • Після теплого Олексія можна сіяти ячмінь.

За матеріалами сайту https://ulyublena.com

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар