ПЕРШИЙ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ СТАРТУВАВ З КАМ’ЯНЦЯ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Протягом минулих вихідних, з 10 по 12 вересня, пройшов перший Хмельницький кінофестиваль. Також окремі покази фільмів конкурсної програми, окрім Кам’янця-Подільського, Хмельницького, відбулися в Красилові і Дунаївцях.

Урочиста церемонія відкриття фестивалю припала на Кам’янець-Подільський. На дійство з’їхалися актори, шоумени, кіномитці і працівники кіноіндустрії зі всієї України. Церемонію ушанували своєю присутністю відомі політики та бізнесмени нашого регіону. Зокрема, голова Хмельницької облдержадміністрації Сергій Гамалій, голова Хмельницької обласної ради Віолетта Лабзюк, голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Олександр Анур’єв, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко, народні депутати України Сергій Лабзюк і Микола Стефанчук. Серед гостей, пов’язаних з кіно, були відомий театральний і кіноактор, народний артист України Остап Ступка та голова Державного агентства з питань кіно Марина Кодерчук. Ведучими церемонії стали шоумен Олег Педан і акторка Дар’я Трегубова.
Усього в конкурсній програмі брало участь тридцять фільмів: з них короткометражок більше двох десятків, інші – це повнометражне документальне та ігрове кіно. Вони розглядалися в трьох номінаціях: найкращі повнометражний, короткометражний фільми і найкращий фільм, який знято на Хмельниччині. Головним призом і символом заходу стала статуетка хлопчика з камерою.

Після того, як гості і господарі події перед об’єктивами фото- і кінокамер пройшли червоною доріжкою під стінами кам’янецького Старого замку, розпочалась офіційна частина. Її відкрив виконанням пісні «Злітай» співак і автор Олександр Кривошапко. Вона була спеціально написана як офіційний гімн цього свята кіно.

З привітальним словом до присутніх звернувся голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій. За його словами, головна мета фестивалю – популяризувати Хмельниччину як майданчик для нових кінострічок, а також дати можливість розвиватись кіномистецтву безпосередньо в нашій області. Після чого Марина Кодерчук висловила надію, що цей фестиваль буде щорічним і стане одним з чинників, який надасть імпульс розвитку індустрії українського кіно.

Під час фестивалю, крім перегляду фільмів, глядачі могли взяти участь у різноманітних воркшопах, присвячених виробництву кіно. Наприклад, актриса кіно і телебачення Ольга Сторожук розповідала про те, як отримати роль в кінострічці, уникаючи при цьому типових помилок.
Остаточно переможців визначили за два дні перегляду кінострічок у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені Михайла Старицького.

Ними стали серед повнометражних фільмів «Сіль з Бонневілю» режисера Семена Мозгового. Серед короткометражок перемогла стрічка режисера Віталія Кіктя «Сумні портрети». Кращим фільмом, який знято на Хмельниччині, поважне журі визнало «Залиште полиці пустими для нас» режисера Дмитра Мілієнка. Гран-Прі глядацьких симпатій отримали ті ж «Сумні портрети». За кращу режисуру відзначили фільм «Потерпи трошки» (режисерка Любов Гончаренко). Краща акторська робота – актор В’ячеслав Довженко (фільм «Інший Франко»). Краща анімаційна стрічка – «Примостився міст до міста» (режисер Клим Климчук). Відзнаку за створення атмосфери художнього кіно отримала стрічка «Останній день юності» (режисери Антон Чистяков та Роман Краснощок), а відзнаку за суспільну значущість – «Типові проблеми» (режисер Михайло Рудь).

Переможці отримали статуетки, дипломи та грошові винагороди: кращий фільм Національної конкурсної програми повнометражних фільмів – 30 000 грн, за найкращий фільм Національної конкурсної програми короткометражних фільмів – 15 000 грн, за найкращий фільм, який знятий на території Хмельницької області, – 10 000 грн. Гран-Прі, яке визначали глядачі, – 50 000 гривень.

Свято кінематографу відбулося за підтримки Хмельницької державної обласної адміністрації, державного агентства з питань кіно і ГО «Хмельницька кінокомісія».

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар