Менше споживаєш – менше платиш

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Розмір платіжки за опалення визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, заявляє Кабінет Міністрів України.

Якщо в будинку відсутні прилади обліку, то послуги мешканці сплачують за опалення згідно із затвердженими нормами. Розрахунок таких нормативів формується на базі усередненого споживання у місті і не враховує стану будинків та енергоощадної поведінки їх мешканців.

Діряві вікна, незачинені двері чи незасклені вікна під’їздів, надмірні батареї в коридорах значно впливають на споживання. Утеплені та неутеплені будинки будуть забезпечувати той самий комфорт за дуже різного споживання теплової енергії. Тому платіжки за опалення однакових за площею квартир у різних будинках та ще й з лічильником і без нього в одному місті можуть відрізнятися в рази.

Якщо є хоча б загальнобудинковий лічильник, то платіжка за тепло формується, виходячи з показників реального споживання тепла пропорційно площі квартири. Відповідно, чим краще утеплений будинок, якщо в ньому працює індивідуальний тепловий пункт, є прилади обліку і регулювання, тим менше він споживає енергії і менші рахунки за опалення отримують мешканці.

Енергомодернізація житла – єдиний правильний шлях менше платити за комунальні послуги. На комунальних платежах можна економити від 40% до 70%. Для цього є щонайменше п’ять способів.

Утепливши будинок, можна досягти економії у сплаті комуналки до 50%.

На 15% менше можна платити, якщо замінити старі вікна на енергоефективні.

Лічильник тепла дає змогу родині заощадити 20% сімейного бюджету. Якщо встановити ще регулятор на радіатор, економія буде відчутнішою.

Енергозберігаючі лампочки і датчики руху в сукупності дають змогу на 70% менше платити за електроенергію.

Ощадливе використання води, правильне користування побутовими приладами – ще одна можливість економити домашній бюджет.

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар