КУЛЬБАБА
Своїми цілющими якостями кульбаба захоплює, її широко використовують у народній медицині при багатьох недугах. А також рекомендують включати в меню: додавати в салати, супи. Збираючи ці квіти як лікарську сировину, слід врахувати, що користь від цієї рослини буде тоді, коли росте вона в екологічно чистій місцевості, подалі від промислових місць і доріг.
Заготовляти сировину з листя найкраще в травні – на початку червня, коли рослина цвіте. Вибирають неушкоджене, розвинене листя. Сушать його в тіні, періодично перемішуючи.
Коріння рослини можна викопувати в квітні, коли молоді паростки починають пробиватися із землі, та у вересні, коли в’яне листя. У цей період воно має лікувальні властивості, з нього виходить хороша сировина.
Коріння промивають, очищають від землі і сушать при температурі 40 градусів. Перед сушінням його можна попередньо перемолоти або порізати, розкласти тонким шаром і висушити.
Квітки заготовляють на початку їх цвітіння. Зривати потрібно в суху погоду і сушити, розклавши тонким шаром в тіні, в приміщенні, котре провітрюється.
Для чоловічого здоров’я буде корисний салат з молодого листя і пелюсток рослини. Такий салат добре діє на статеву чоловічу систему. Для цього дві жмені листя заливають холодною солоною водою на 30-40 хвилин, потім її зливають, а листя нарізають. Моркву і цедру лимона натирають на тертці.
Всі інгредієнти змішують, додають подрібнені два-три зубчики часнику і жменю волоських горіхів. Усе заправляють рослинною олією.
Доведено, що кульбаба сприятливо діє на жіноче здоров’я під час вагітності, поповнюючи його необхідними корисними речовинами. Матерям-годувальницям рослина допомагає виробляти грудне молоко.
Сік застосовують при лікуванні прищів. Особливо ефективний він при проблемах, що виникають в період підліткового віку під час гормональних змін.
При шкірних захворюваннях столову ложку перемелених коренів заливають склянкою гарячої води, кип’ятять на повільному вогні 15 хвилин, охолоджують і проціджують. Приймають відвар в теплому вигляді три рази на день по 1/3 склянки за 15 хвилин до їди.
У кульбабі багато кальцію, необхідного для зміцнення кісток.
Ця рослина допомагає зменшити набряки і позбутися болю в суглобах при втиранні в них свіжого соку.
Кульбаба покращує обмінні процеси в організмі. При комплексному підході цей засіб дає хороші результати при ожирінні.
Сік кульбаби допомагає хворим на цукровий діабет. Він стимулює вироблення інсуліну в підшлунковій залозі, видаляючи цукор із нирок через сечу.
У складі кульбаби багато заліза, яке є важливою складовою для підняття гемоглобіну в крові, тому вона корисна при анемії.
Готують із кульбаби і варення. Для цього нерозпущені квітки потрібно промити і залити холодною водою на добу. Бажано міняти її кілька разів, тоді вийде вся гіркота. Потім цю воду злити і налити свіжу. Кип’ятити 10 хвилин. Суміш процідити, квітки віджати. Додати цукор, сік лимонів. Варити на повільному вогні близько години. Остудити і розлити по банках. Для цього потрібно 1 кг квіток, 2 лимони, 1,5 л води, 2 кг цукру.
Діє таке варення як жарознижуючий засіб. За смаком схоже на мед.
Кульбаба широко застосовується в домашній косметології. Маски з неї відбілюють, живлять і омолоджують шкіру. Допомагають видалити відмерлі клітини і надають шкірі еластичності.
Для видалення веснянок і пігментних плям протирають обличчя соком з листя кілька разів на день, до помітного поліпшення.
Для очищення шкіри обличчя можна приготувати лосьйон. Рослину з усіма її частинами промивають, обсушують і подрібнюють. На дно в чисту скляну банку кладуть подрібнену кульбабу і заливають горілкою (на склянку суміші склянку горілки), закривають кришкою і тримають 10 днів в темному місці. Потім проціджують, розбавляють кип’яченою водою (на пів склянки настоянки одну склянку води). Отриманим лосьйоном протирають шкіру два-три рази на день.
Зміцнити волосся допоможе настій з листя. Столову ложку подрібненого листя заливають склянкою окропу. Пів години настоюють, а потім втирають у коріння волосся. Ополіскування настоями, приготовленими з коренів рослини, позбавляють волосся сухості.
Засіб застосовується при захворюваннях хребта, кісток, для підвищення міцності зубів. Для цього із соку, віджатого з рослини, готують настоянку.
На одну частину соку беруть п’ять частин горілки. Тиждень настоюють у темному місці. Нею протирають хребет та ясна зубів.
Приготувати загальнозміцнюючий настій можна з листя і коренів. Столову ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу. Настояти дві години, процідити і приймати приблизно по четвертині склянки за пів години до їди.
Чай із кульбаби готують з усіх частин цієї рослини. Готують його з молодих листочків, поки мало гіркоти в них. Вживають як звичайний чай. Для смаку можна додати цитрусові кірки або листочки м’яти. Виходить ароматний напій.
При наявності багатьох корисних властивостей кульбаба також має свої протипоказання. Не можна застосовувати засоби на її основі людям, у яких підвищена кислотність шлункового соку (при виразці і гастриті) та при закупорці жовчних проток. При шлунково-кишкових розладах кульбаба може викликати діарею.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
P.S.: Перед тим як скористатися народними рецептами, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.