Корисні властивості овочів зумовлені їхнім кольором
Відомо, що овочі є корисними й багатими на різноманітні вітаміни. Однак не всі знають, що їхня кольорова гама відповідає певним властивостям. Яким? Пропонуємо ознайомитися.
Білий. Такий колір мають цибуля, хрін, часник, корінь петрушки, що містять фітонциди, які називають природними антибіотиками, оскільки вони мають антибактеріальні властивості. Вони також містять сірку, яка діє як противірусний засіб. Петрушка допомагає травленню.
Жовто-оранжевий. Це в основному морква й гарбуз. Ці овочі містять бета-каротин (провітамін вітаміну А) і калій. Корисні для зору, захищають серце. Вони легкі, покращують функції травної системи. Для засвоєння бета-каротину з моркви до неї необхідно додати чайну ложку олії, а до гарбуза – молоко.
Червоний. Помідори та перці містять лікопін, який захищає від раку, хвороб серця, неврологічних захворювань. Червоні антоціани, які містяться в капусті, покращують зір. Червоні овочі також багаті на калій, що зміцнює серце.
Зелений. У шпинаті, салаті, брюссельській капусті, броколі, крес-салаті, капусті, щавлі є багато вітаміну С, що збільшує опірність організму, фолієвої кислоти, яка запобігає анемії, бета-каротину для поліпшення зору й корисного для очей лютеїну. Допомагає він і очистити організм від токсинів, зміцнює кровоносні судини.
Капуста й броколі також містять протиракові речовини. Сірка, що міститься в броколі, допомагає знищувати віруси. Але пам’ятайте, що шпинат і щавель багаті на щавлеву кислоту, а вона вимиває кальцій з кісток, тому краще їх готувати з молоком.
Чорний. До овочів цієї групи належить баклажан. Він містить велику кількість вітаміну С, поліфенолів і флавоноїдів – рослинних антиоксидантів, які мають захисні антиракові властивості.