Сода чи розпушувач. Що краще обрати для вдалої випічки
Один з основних критеріїв вдалої випічки – пухкенький і ніжний виріб. І якщо раніше господині використовували здебільшого лише соду, то зараз в кулінарному тренді – розпушувач для тіста.
Сама по собі сода не є розпушувачем. Щоб відбулося повне її розкладання і смак випічки був прекрасним, її варто гасити кислотою. Під час гасіння виділяється вуглекислий газ, який, власне, додає випічці об’єму. Якщо ж у тісто додати непогашену соду, про пухкенький виріб годі й мріяти.
Щоправда, є одна хитрість, яку варто знати усім: не потрібно гасити соду на відкритому повітрі, адже весь вуглекислий газ просто вивітриться. До того ж, потрібно знати точне співвідношення соди й оцту, скільки їх потрібно, приміром, на кілограм борошна. Бо ж якщо необхідна кількість соди ще вказується в рецепті, то оцту ми звикли давати на око. Тому випічка виходить не завжди такою, як очікувалося.
Гасити соду можна не лише оцтом, а й лимонним соком чи кисломолочними продуктами. Найголовніше при її використанні – не зволікати й одразу випікати тісто, адже реакція проходить дуже швидко.
Якщо ж «переборщити» із содою, страва матиме неприємний і сильно виражений запах соди.
Порівняно не так давно на підмогу господиням з’явився розпушувач, який непотрібно розчиняти, варто просто всипати у тісто.
А чи знали ви, що розпушувач – це та ж сама сода, поєднана у відповідних пропорціях з борошном і лимонною кислотою? Часто замість борошна, виробники додають ще крохмаль, аби розпушувач довше зберігався.
Варто знати, що розпушувач не слід застосовувати, коли в тісто додається мед. З ним впорається лише сода. У всіх інших випадках соду й розпушувач можна заміняти одне одним, однак, розпушувача потрібно брати у два з половиною рази більше, ніж соди.
Власне, щоб отримати розпушувач, немає потреби бігти до магазину. Адже його можна приготувати самій. Потрібно 5 ложок соди, 3 ложки лимонної кислоти і 12 ложок борошна. Усі інгредієнти потрібно змішати у сухій банці й там же зберігати, щільно закривши кришечкою.