Дивовижні властивості різдвяної куті
Кутя – головна страва Різдва. В Україні її їдять впродовж усіх свят. Крім того, що кутя має обрядове значення, вона ще й дуже корисна для людського організму.
Пшениця – основний компонент куті – сама по собі дуже поживний продукт. Відомо, що чим менше пшеницю обробляють, тим вона корисніша. У куті ж використовуються мінімально оброблені зерна пшениці, від чого страва дуже виграє.
Пшениця багата вітамінами, особливо групи В, білками, вуглеводами і мікроелементами. Клейковина зерен пшениці зміцнює м’язи тіла, а самі зерна стимулюють травлення, обмін речовин. Корисна вона й тих, хто худне, й для тих, хто хоче очистити організм.
Мед, мак і горіхи, які зазвичай додають до куті, теж не поступаються користю.
Мед здавна відомий своїми корисними властивостями. Він має противірусну, антибактеріальну та протигрибкову дію, покращує роботу мозку, всього організму, Збільшує працездатність, допомагає в боротьбі із застудами і показаний при найрізноманітніших інфекціях.
Волоські горіхи – прекрасне джерело білка. Вони необхідні для мозку, серця і печінки. А разом з медом перетворюються в справжній антистресовий препарат.
Мак – відмінне джерело вуглеводів, білка, а також ненасичених жирних кислот. Українські дівчата їли його, щоб груди були пишними і пружними.
Окрім згаданих компонентів, у кутю часто додають курагу і родзинки.
Курага – джерело каротиноїдів і мікроелементів, зокрема калію і магнію. Її важливо їсти «сердечникам», людям з високим тиском, діабетикам, вагітним і дітям. Корисна вона і для відновлення нормального вітамінно-мінерального балансу під час зими.
Родзинки корисніші за виноград: у них сконцентрована маса корисних речовин. Вони добре впливають на нервову систему, допомагають позбутися безсоння, взагалі, діють заспокійливо. Корисні для серця і мозку.
А от людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, хворим шлунком та підшлунковою залозою кутю їсти шкідливо. Вона може бути важкою для перетравлення.