«Заряджені» на зміни

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Імпульс, котрий отримала від децентралізаційної реформи Гуменецька ОТГ, продовжує «трусити» та перевтілювати великі й малі села округи. Переконатися в цьому можна, завітавши, приміром, до Залісся Другого та Дубинки. І зміни тут відчуваються вже дорогою. Не так давно за підтримки інвесторів всипали щебенем та розрівняли від ям та вибоїн центральний шлях, що сполучає два села. Латали в першу чергу, як стратегічно важливий, ним курсує маршрутний автобус, що здійснюється довіз дітей з Дубинки до Заліськодругого НВК. За словами старости Віталія Сьомка, це тільки початок справи, адже щоб назвати цю дорогу ідеальною, треба встелити її новим шаром асфальту, відтак цей відрізок зовсім не списується з місцевих планів.

Чи не постала проблема доїзду сільчан до адміністративного центру? Адже тепер для вирішення особистих питань та консультацій їм дорога до Гуменець. Запитуємо про це, продовжуючи транспортну тематику. Нині, як і раніше, прямий автобус не ходить — щоб дістатися до центральної садиби, треба зробити коло з пересадкою в місті.

— Питання аж ніяк не в цьому, проблема, висмоктана з пальця. Переважна більшість документів та справ оформляється в «старостві», в кого виникає така потреба, завжди підкинуть місцеві керівники, яким частенько доводиться навідуватися по роботі до Гуменець. Тим паче, затрати по часу в обох випадках нічим не відрізняються. Якщо все ж з’явиться гостра необхідність, то як альтернативу будемо розглядати чи то організацію прийомного дня спеціалістами центрального офісу, чи залучатимемо шкільний автобус, — заспокоює Віталій Леонтійович.

Поки ж у селі докладають зусиль, аби розібратися з більш насущними справами. Так, за рахунок спонсорської допомоги оздоблено новими гардинами та занавісами будинок культури, встановлено сучасні вікна в церкві, проведено вуличне освітлення, відремонтовано водонапірну вежу, незадовільний стан якої міг спричинити колапс у водозабезпеченні навчально-виховного комплексу. Окрім відновлення «основних показників» життєдіяльності об’єкта, його мають намір осучаснити та спорядити обладнанням для автоматичної подачі води, а також встановити поряд пожежний гідрант у допомогу вогнеборцям. Як пригадав Віталій Сьомко, взимку в селі трапилося загоряння, власної води рятувальникам не вистачило, а набрати ніде – у водоймах вона впала, от доводиться носити по краплині з людських криниць.

— Біда вчить і націлює на певні дії, – робить висновок Віталій Леонтійович.

Як башту буде не впізнати, так свого переродження чекають пошта та ФАП, котрі готуються до «великого переселення» у відреставровану частину приміщення дитсадка. Нинішні їхні помешкання «ні в тин, ні в ворота», аварійно небезпечні, що унеможливлює виконання закладами свого функціонального призначення. Наразі капітальний ремонт нового житла, кошти на який делеговано з сільської казни, добігає свого завершення. Офіційне святкування новосілля та відкриття установ заплановано на серпень.

У Дубинці теж не гають часу та вболівають за рідні заклади соціально-культурної сфери, й сільська рада йде назустріч таким ініціативам. Понад 2 млн.грн. сільським бюджетом спроектовано на капремонт сільського клубу, роботи з якого розпочнуться з дня на день.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар