З ким залишиться дитина після розлучення: кам’янчанам пояснюємо зміни у законодавстві

Чула, що з 1 жовтня при оформленні розлучення права батька і матері на те, з ким залишаться діти, зрівнялися. Хотілося б більш детально дізнатися про такі зміни.

Ольга, смт Стара Ушиця.

Справді, донедавна так велося: якщо батьки розлучалися, то, за Сімейним кодексом, найчастіше рішення, з ким залишиться неповнолітня дитина після розлучення, традиційно суд ухвалював на користь матері. У неї було більше шансів на опікунство. А та вже, навіть отримуючи призначені судом аліменти на дитину, на власний розсуд вирішувала, допускати до неї батька (колишнього свого чоловіка) чи ні. На цьому ґрунті розігрується чимало життєвих драм…

Проте з 1 жовтня цього року, як роз’яснює юридична служба Міністерства соціальної політики України, в нашій державі набрала чинності європейська норма сімейного законодавства про презумпцію рівності батька і матері при оформленні розлучення. Тобто тепер українські суди по-новому визначатимуть, із ким залишиться дитина після розлучення. Коли вони ухвалюватимуть своє рішення, то вже від самого початку опиратимуться на початкову презумпцію рівності батьків. Рекомендації ЄС не підлягають оскарженню у Вищому спеціалізованому суді та є обов’язковими для виконання в нашій країні.

Крім того, відтепер кращі умови для дитини обиратимуть спеціалізовані органи опіки. Саме вони перевірятимуть матеріальне, фінансове забезпечення батьків, їхній психологічний стан. Пріоритетними, ясна річ, вважаються інтереси дитини.

Держоргани опіки виносять рішення й про способи виховання, спілкування з батьком, який після розлучення проживає окремо. Їхнє рішення також є обов’язковим до виконання.

Підготувала Олександра СИДОРУК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар