У Кам’янець-Подільському районі створено інклюзивно-ресурсний центр

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Лише два питання з майже 30 порядку денного депутати не підтримали на XXVII сесії районної ради, що відбулася вчора.

Представницький корпус не погодив оптимізацію Орининської лікарні, що передбачала закриття терапевтичного та загального відділень та їх об’єднання в один структурний підрозділ. У результаті чого 30 ліжкомісць мали б залишитися, але підводним каменем ідеї було скорочення 9,75 штатних одиниць здравниці.

– Для обслуговування такої кількості ліжок достатньо одного медичного поста, а не двох, які функціонують в Оринині. Взяти за приклад Стару Ушицю, де на 25 ліжок працює один пост. На якості медичних послуг це жодним чином не позначиться, – переконував головний лікар ЦРЛ Віталій Шевчук.

– Таким чином збережемо 300 тисяч гривень на рік, котрі зможемо пустити на реальні потреби ЦРЛ. Не треба жити лише виборами й грати в популізм з електоратом, щоб йому сподобатися, – закликав голова райдержадміністрації Василь Сукач, проте достатньої підтримки рішенню так і не знайшлося.

Невдалою була й друга спроба Івана Громика провести звернення до Верховної Ради щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень, яке провалилося на минулій сесії. Тож, мабуть, з олігархами боротися обранці не вважають за потрібне.

Також до кінця не було зрозуміло, чи створять депутати комунальну установу «Районний інклюзивно-ресурсний центр» на базі Довжоцького НВК, де зможуть надати спеціалізовану медико-педагогічну допомогу 633 дітям Кам’янеччини з особливими потребами. Згідно з державною концепцією, система таких закладів організовується по всій країні, аби забезпечити право діток на здобуття освіти та сприяти їхній соціалізації в суспільстві. Рада засумнівалася у фінансово-юридичних моментах.

– Ми не проти інклюзивної служби у форматі центру чи підрозділу, але започаткування окремого комунального закладу вимагає досвіду. Як його утримувати, коли й так бракує коштів, – висловив свою думку Іван Громик.

Та питання у депутатів відпали після пояснень начальника відділу освіти РДА Олени Пронозюк, що установа ввійде до мережі освітніх закладів й на неї так само буде передбачено державну субвенцію.

Інші питання пленарного засідання, можна сказати, приймалися «автоматом», оскільки вони детально були розглянуті й обговорені під час засідання постійних комісій та на президії. Депутатський корпус схвалив зміни до районного бюджету, прийняв статут комунального некомерційного підприємства «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», передав на баланс Жванецької ОТГ навчальні заклади та дитячу школу мистецтв громади, у комунальну власність Староушицької ОТГ – зразковий дитячий духовий оркестр та музичну школу.

Також депутати прийняли нові депутатські запити. Ігор Гай звернувся до голови райради та керівника місцевої прокуратури Віталія Гриньківа щодо прозорості й об’єктивності використання коштів під час ремонту скандально відомого відрізка дороги на Староушицькому напрямку. Окрім цього, він передав прохання жителів с.Калиня про відновлення польової дороги до Княжполя, завдяки чому вони зможуть скоротити шлях до сімейного лікаря з 14 до 1,5 км. Для цього потрібно завезти щебінь, який вартуватиме близько 250 тис.грн. Інші два запити – про вияснення обставин понівечення могил на кладовищі в Гаврилівцях і законності використання земель запасу та консервації Сокільської сільської ради – надійшли від Миколи Жогана.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар