У Бога немає рук, окрім твоїх. Благодійному фонду “МіСТ” – 5 років

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Будь-який ювілей, навіть не дуже значний, є черговим приводом задуматися, чи в правильному напрямку рухаєшся, підбити підсумки зробленого за цей період та намітити плани на майбутнє. Благодійному фонду «МіСт імені Михайла Савенка», добре відомій на Хмельниччині доброчинній організації, виповнилося 5 років. Багато це чи мало? Якщо говорити про часовий проміжок, то йдеться лише про 1825 днів, а з огляду на здобутки та результати благодійної діяльності такий ювілей є досить вагомим.

Працюємо систематично й цілеспрямовано

Фонд «МіСт» створено 21 листопада 2012 року, в день святого Архистратига Михайла, на честь та вшанування пам’яті Михайла Михайловича Савенка, який у повоєнні роки виховувався в Лісоводському дитячого будинку (Городоччина). Ставши дорослим, він усе життя присвятив містобудівній справі та в 1967-1973 роках був серед тих, хто зводив у Кам’янці-Подільському міст «Стрімка лань». Саме в нашому місті 1973 року в Михайла Михайловича народився син Дмитро, який заснував на честь свого батька цей фонд.

– Наразі «МіСт» опікується п’ятнадцятьма спеціальними навчальними закладами Хмельниччини (серед них 6 на Кам’янеччині: 1 – в Оринині та 5 – у Кам’янці-Подільському), де виховується 2,5 тисячі дітей. І робимо ми це не час від часу, а систематично й цілеспрямовано, попередньо вивчивши потреби та проблеми цих закладів. Йдеться, насамперед, про меблі. У Дмитра Савенка є власне виробництво, і якщо виготовляється шафа, то її фасад робиться у вигляді картини, щоб у житті дітей було якомога більше яскравих моментів. Ще одна наша розробка – двоярусні ліжка, які ми вперше виготовили для Кам’янець-Подільської ЗОШ-інтернату І-ІІІ ст. «Славутинка». Це набагато збільшило життєвий простір вихованців закладу. Сьогодні всі дітки «Славутинки», а аткож третина вихованців ліцею з посиленою військовою підготовкою мають такі ліжка, – розповідає президент БФ «МіСт імені Михайла Савенка» Сергій Ісаєнко.

Проекти, результати, цифри

І це лише мала частка допомоги благодійного фонду закладам, де виховуються особливі діти. Ось ще деякі тези та цифри зі звіту про його діяльність протягом п’яти років, які були озвучені на прес-конференції з нагоди першого ювілею «МоСту».

Отже, серед благодійних проектів фонду зазначено такі:

– проведення у соціальних закладах та закладах інтернатного типу, дошкільних закладах та ЗОШ акцій «Подаруй сенсорну кімнату інтернату», «Подаруй ліжко дітям», «Подаруй спортивну стінку інтернату або школі», «Подаруй альтанку дитячому закладу», «Спортивна секція в інтернаті», «Подаруй книжку дитячому закладу (разом з Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000») та інше;

– відкриті уроки благодійності (майстер-класи з декоративно-прикладного, художнього та народного мистецтва) в інтернатних та дошкільних закладах і ЗОШ із залученням відомих митців, представників культури Хмельниччини та відомих людей України під загальною назвою «У Бога немає рук, окрім твоїх»; взаємодія з кафедрою образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва педагогічного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка;

– поліпшення матеріальної бази історичного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка;

– відновлення мотоболу на Хмельниччині (у т.ч. і дитячого) та єдиної на території Західної України мотобольної команди «Поділля» в Кам’янці-Подільському, проведення Кубка України з мотоболу в 2014 році у Кам’янці-Подільському, участь команди «Поділля» в чемпіонатах України з мотоболу в 2014-2017 роках.

Основні результати діяльності фонду:

– поліпшення якості умов проживання дітей у дошкільних, соціальних, інтернат них закладах та сільських школах Хмельниччини;

– розвиток спортивної культури та сприяння здоровому способу життя дітей-сиріт та молоді в сільській місцевості: організовані й працювали секції волейболу та баскетболу в Орининській ЗОШ-інтернаті (2014-2015 роки); відкрита та працювала секція боксу в Кам’янець-Подільській ЗОШ-інтернаті «Славутинка» (2014-2016 роки); за фінансової підтримки фонду вихованка «Славутинки» Сабіна Новосад виборола чимало призів і нагород;

– організація і супровід торік поїздки учнів підшефних закладів на фестиваль кінно-трюкового мистецтва в с.Ісаківці;

– підшефним закладам передано 80 картин студентів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва педагогічного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка; кілька вітражів студенти цього вишу виготовили та передали в подарунок ЗОШ-інтернату «Славутинка» тощо.

Загалом у Хмельницькій області підшефним закладам надана благодійна цільова матеріальна допомога (матеріальні цінності) на суму 1 млн 482 800 грн., з яких дитячим та іншим установам Кам’янця-Подільського – на 880380 грн.

«Поділля» належить не фонду, а місту

Благодійний фонд «МіСт» ще 2013 року підтримує кам’янецьку мотобольну команду «Поділля». За цей час на її потреби було виділено грошових коштів на суму 300 тисяч гривень і ще 200 тисяч гривень – на техніку та пальне. Тож вчора мотоболісти в повному складі завітали на прес-конференцію з нагоди ювілею фонду. В урочистій обстановці вони отримали посвідчення кандидатів у майстри спорту з рук відомого в Україні спортивного журналіста та мандрівника Валентина Щербачова і директора департаменту гуманітарної політики міської ради Альони Куземи.

– Я хочу наголосити, що ми не є спонсорами «Поділля», ми просто підставили кам’янецьким мотоболістам дружнє плече допомоги. Команда належить не фонду, а місту, – підкреслив Сергій Ісаєнко.

«МіСт» дивиться вперед

Поділився президент фонду і планами на майбутнє. А вони в «МоСту» більш ніж серйозні.

– Ми намагаємося дивитися далеко вперед. Переважна частина діток наших підшефних закладів мають особливі потреби. Поки вони перебувають під опікою держави та наглядом вихователів – все просто, а найважче починається, коли їм доводиться покинути альма-матер. І ось тоді на передній план виходять болючі проблеми житла та працевлаштування. Декілька років тому ми розпочали роботу над програмою надання вихованцям спецзакладів будиночків для переселенців, які виготовляються в Німеччині. Також працюємо над створенням хоча б невеличкого виробництва, де б можна було надати робочі місця таким особливим дітям, – зазначив Сергій Миколайович.

А на завершення друг «МоСту» Валентин Щербачов повідав присутнім про свою 44-ту за рахунком експедицію на Гімалаї, де розгорнув прапор благодійного фонду, а також розповів про одну з гір, яка віднедавна носить ім’я Михайла Савенка.

Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар