СПРАЦЮВАЛИ ДОБРЕ, АЛЕ НЕ У ВСЬОМУ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

В останній день травня відбулася 29 сесія Кам’янець-Подільської міської ради. На розгляд депутатів було представлено кількасот питань, котрі переважно стосувалися поточної життєдіяльності міста. Значна частина з них, як от питання всиновлення дітей чи видалення аварійних дерев комунальниками на території громади, зазвичай розглядається міськвиконкомом, але у зв’язку з тим, що він вже майже півтора роки недієздатний, їх виносять на розгляд міськради. Цього разу народні обранці досить оперативно проголосували порядок денний та завершили сесію в той же день.

На початку засідання слово взяли мешканці багатоповерхівки, розташованої по вулиці Данила Галицького, 13. Вони стурбовані будівництвом, яке ведеться ПП «Тандем» біля їхнього будинку. На цій сесії ПП «Тандем» звернулося до депутатів із проханням продовжити оренду земельної ділянки ще на 3 роки, однак жителі будинку були проти, бо вважають, що таке будівництво по сусідству загрожує їхній багатоповерхівці. У результаті будівельних робіт фірма частково перекрила прохід до будинку. Також, за словами мешканців, ці роботи призводять до постійного підтоплення підвалів багатоповерхівки. Хоч директор департаменту містобудування та архітектури міськради Ігор Пиріжок запевнив, що згідно з документами йдеться тільки про реконструкцію рампи, яка там була від самого початку, мешканці ж стверджують, що будується комерційна нерухомість. Тому міськрада вирішила відправити це питання на доопрацювання і створити комісію, аби перевірити, чи дійсно будівельні роботи фірми загрожують будинку.

У ході проведення засідання депутати серед іншого виділили 1 млн гривень на придбання путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій. Надали звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського» 19 загиблим Героям російсько-української війни, а саме: Дмитру Язловіцькому, Павлу Шевчуку, Денису Дубчаку, Євгену Матвійчуку, Роману Крищуку, Роману Іваненку, Максиму Калашнікову, Віктору Боржиєвському, Юрію Крілю, Віталію Петрову, Івану Осінову, Ростиславу Янчишену, Миколі Камінському, Валерію Тимченку, Юрію Бацану, Богдану Олексійчуку, Сергію Грошову, Андрію Орлову і Дем’яну Кінцу. Нагородили відзнакою міської ради «Честь і шана» доктора історичних наук, професора, ректора Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Сергія Копилова та першого директора, багаторічного керівника ТОВ «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» Валерія Солодковського. Дали старт у співпраці з Кам’янець-Подільською філією Хмельницького обласного центру зайнятості програмі громадських робіт шляхом залучення до них зареєстрованих безробітних кам’янчан. 50% заробітної плати фінансує держава, 50% – міська влада. Для цього з місцевого бюджету виділено 92 тис.грн.

Водночас фракція «Європейської Солідарності» запропонувала міській раді підтримати звернення до голови Хмельницької обласної ради, в.о. голови Хмельницької обласної військової адміністрації та депутатів Хмельницької обласної ради щодо вирішення проблем із матеріально-технічною базою Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою (за словами депутата Олександра Марчука, умови навчання в ліцеї, що зараз перебуває на території колишнього ПТУ №14, практично не відповідають вимогам навчального процесу: немає опалення, мережі в аварійному стані, покрівля протікає, деякі вікна без скла тощо). Заступник голови Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв, який був присутній у сесійній залі, повідомив, що на сьогодні визначено черговість виконання проектів, а в обласному бюджеті зарезервовано 27 млн грн на будівництво нового спального корпусу. Зрозуміло, щоб привести приміщення у відповідність і ліцеїсти могли там навчатися, потрібна значно більша сума коштів. Але в умовах війни обласний бюджет неспроможний в повній мірі та за короткий термін профінансувати всі роботи. Зараз для педколективу закладу виділено 16 ноутбуків. До цього часу було профінансовано кошти на реконструкцію укриття, засоби для спеціального користування – ліжка, матраци, посуд. Необхідний мінімум закритий. Далі, після захисту підрядниками проєкту, почнуться роботи з реконструкції спального корпусу. В генеральному плані розглядається можливість добудови ще одного поверху, а стан даху наразі не критичний. Щодо системи опалення, до зими вона буде працювати повноцінно. Вислухавши пояснення заступника голови Хмельницької ОВА, депутати вирішили не підтримувати звернення, воно набрало лише 5 голосів з мінімально необхідних 20.

Не знайшли в депутатів підтримки і питання, які вже неодноразово виносились на розгляд сесії. Це – покладання повноважень організатора перевезень на міських, приміських автобусних маршрутах загального користування на відділ пасажирських перевезень міськради (опозиційна частина народних обранців вважає, що потрібно створити дієздатний виконком, щоб він, як було раніше, займався організацією перевезень), а також питання утворення в Департаменті житлово-комунального господарства Кам’янець-Подільської міської ради відділу інспекторів з паркування (опозиціонери переконані, що скорочення посад в інших департаментах на догоду новоствореній структурі, навіть якщо вони і вакантні, є недоречним, оскільки ці посади у разі їх заповнення не допоможуть міськраді краще працювати).

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар