Роздуми під шелест листя

За два дні ми, працівники лісу, відзначатимемо своє професійне свято. Можливо, хтось скаже, що нині, з огляду на події на сході країни, урочистості з цієї нагоди взагалі були б недоречними (хоча мова не про якесь грандіозне дійство з гучною музикою та веселощами). Проте за кожним таким святом стоять конкретні люди, в нашому випадку – лісівники, мої колеги, які протягом усього року сумлінно трудяться, примножуючи своєю працею здобутки лісової галузі, роблять свій внесок у розвиток економіки держави. Переконаний, в такий особливий день їм буде приємно почути теплі й щирі слова на свою адресу.

Яким буде для нас це свято цьогоріч? Думаю, заслуженим, оскільки виконані покладені завдання і отримані гарні фінансові показники. Тому є привід подякувати за роботу всім працівникам. Намагаємося стимулювати людей до сумлінної праці не лише преміями. Так, щороку на урочистостях з нагоди Дня працівників лісу за поданням адміністрації підприємства найкращі працівники року відзначаються Грамотами Хмельницьких облдержадміністрації, обласної ради та департаменту агропромислового розвитку ОДА. Цьогоріч таких нагород удостоєні майстер лісу Ігор Черненко та лісники Віталій Лавренюк і Віктор Старков.

Слід зазначити, що колектив комунального підприємства «Надра Кам’янеччини» вже з перших днів російської агресії долучився до надання допомоги нашим героям-землякам, які беруть участь у бойових діях. Пишаємося, що такі люди є й серед наших працівників – це нещодавні учасники антитерористичної операції, а нині лісники Петро Бабій і Андрій Павлюк. А щодо питання волонтерства, то воно й нині не сходить з порядку денного нашого підприємства. Ми завжди пам’ятаємо про тих, хто боронить Україну на сході.

Наше підприємство створене 2001 року. Якщо говорити з точки зору лісовідтворення, то це зовсім незначний період, так би мовити, молоде насадження. Проте для підприємства це вже чималий термін, протягом якого сформувалася ціла плеяда як лісівників, так і працівників інженерної служби та бухгалтерської справи. У нас всі люди на своєму місці, маємо дружний, надійний, працьовитий колектив. Всі питання вирішуємо колегіально, і навіть якщо з’являються якісь проблеми, спільними зусиллями спокійно і виважено розв’язуємо їх.

Проте сьогодні, в переддень професійного свята, ми змушені говорити не лише про приємні речі. Йдуть розмови, що буде проводитися приватизація лісу чи передача його в концесію для більш ефективного управління. Думаю, не слід боятися якихось змін, новацій. Згадайте, колись побоювалися приватизації в сільському господарстві, а зараз бачимо, яких високих показників добилися аграрії, які зарплати в працівників тощо. Сподіваюся, так буде і в нашій галузі, адже є світова практика приватизації лісового господарства, коли воно від держави переходить до конкретного власника. Ми за реформи, які призведуть до кращих результатів. Адже врешті всі реформи, всі зміни – для людини, яка працює в цій галузі, для тих, хто поряд, для її родини і, в кінцевому результаті, для більш ефективного використання лісу.

Сьогодні маємо ще одну проблему: доводиться відмовляти людям, які звертаються з питання придбання деревини на паливо. Щоправда, це не від нас залежить, бо ми не маємо права рубати дерев більше, ніж затверджено інструкцією з лісовпорядкування. Наразі ми вирубали все, що дозволено на 2017-й рік. Деревину ж нікуди не вивозили, продавали тут, на місці, жителям Кам’янеччини, але все одно не змогли забезпечити всіх бажаючих. Якщо раніше ще залишалося 1-2 тис. куб.м заготовленої деревини, які переходили на наступний рік, то цьогоріч зовсім не так. Іще зимою й не пахне, а дров уже нема…

Хоча, дякувати Богу, нині гарно зародив жолудь, бо останніми роками його доводилося завозити з інших регіонів, тож намагаємося використати можливість і заготовити якнайбільше, аби згодом висіяти в лісорозсадниках. Тож закликаємо місцевих жителів, особливо ж дітей, взяти участь в акції: «Збери жолудь для майбутнього столітнього дуба».

Ось такі виробничі клопоти сьогодні в наших працівників.

А на завершення хочу сердечно привітати всіх лісівників – працівників нашого підприємства, колег з державного підприємства «Кам’янець-Подільське лісове господарство» та національного парку «Подільські товтри», з якими в нас склалися тісні ділові стосунки  з професійним святом. Сьогодні ви стоїте на сторожі Зеленого храму. Він дає людини кисень, поліпшує клімат, оберігає від багатьох страшних недугів. Жити для майбутнього давно стало сенсом нашого життя. Хотів би вам побажати, аби ви дорожили честю лісового побратимства, дбали за наш чудовий край, його природні багатства. Зичу всім здоров’я і творчої наснаги, благополуччя і щастя, миру та добра!

Володимир ШЕВЧУК, інженер лісового господарства КП «Надра Кам’янеччини».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар