Радянщина + ажіотаж = порушення термінів видачі паспортів: реалії Кам’янець-Подільського районного сектора міграційної служби

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Хочеш закордонний паспорт чи id-картку? Тоді під будівлею паспортного столу тримай вахту вдень і вночі, пильнуй свою чергу за попереднім записом як мінімум тиждень, готуйся до штовханини й тісняви, будь уважним під час переклички «номерів» і терпи щонайменше місяць, коли маєш забрати готовий документ… Дехто може зауважити, що запахло радянщиною, коли бюрократія й довжелезні черги були звичною буденністю. Але це реалії нашого Кам’янець-Подільського районного сектора ДМС України у Хмельницькій області.

Такими спостереженнями з нами поділилися відвідувачі, яким довелося пройти через все це, аби таки отримати свій закордонний документ.

На виході з держустанови ми зустріли пані Марію з Кам’янця-Подільського. Вона й розповіла нам про перипетії отримання паспорта.

– У серпні я цілий тиждень ходила сюди, аби лишень попасти у список. Бо коли не приходила, казали, що вже записалося 200 осіб, то ж потрібно створювати новий список, – каже наша співрозмовниця. – З власного досвіду зазначу, що тим, хто хоче подати документи на виготовлення паспорта, треба врахувати, що приймаються вони лише у вівторок, четвер та суботу. Саме в ці дні і спостерігаються божевільні денно-нічні черги. А забрати документи можна в будь-який день уже без тисняви.

Також потрібно знати, що один список діє лишень один день. Щоб по ньому потрапити на прийом, потрібно відстоювати свій порядковий номер ще з вечора. Наприклад, щоб у вівторок подати документи, ще у понеділок ввечері треба займати чергу. Добре, якщо в когось є де переночувати, а в кого немає?

Документи на виготовлення закордонного паспорта я подавала більше двох місяців тому. Але досі так і не отримала його.

– Вся проблема в тому, – приєднується до розмови інша відвідувачка паспортного столу, пані Наталя, – що документи на виготовлення закордонного паспорта приймаються лише в одному кабінеті. Чому б не організувати роботу в 2 чи навіть у 3 кабінетах? Цілком зрозуміло, що не вистачає кадрів. Проте на всю країну з високої трибуни чиновники часто люблять кричати, що усе в країні на вищому рівні, комп’ютеризоване… Чому все лише на словах? Але якщо в Кам’янці ще можна так-сяк миритися із ситуацією, то в Дунаївцях, кажуть, аби забрати свій закордонний паспорт, треба до півроку чекати…

А ще бажаючі отримати закордонний паспорт скаржаться на непроінформованість. Люди питають одне в одного, куди спочатку звертатись і що треба робити.

– Ми дізнаємося про всі процедури на місці та від інших відвідувачів, – каже чоловік з черги. – Хто тільки новенький прийде, то стоїть розгублений, не знає, в який кабінет йти і що робити. Я й сам так прийшов. Треба запитувати у людей, бо втрачається час. Людина стоїть у черзі, стіни підпирає, а їй можна було б спочатку сплатити мито і всі витрати.

А ще нам вдалося поспілкуватися із Вадимом, який ще 19 вересня ставав на чергу для виготовлення закордонного біометричного паспорта. Юнак повідомив, що чекає свого документа вже більше місяця. Адже на момент спілкування із хлопцем на календарі було 13 листопада.

– Наприклад, якщо людина бажає подати документи на виготовлення закордонного паспорта у вівторок, – розповідає Вадим, – то ще з 2-ї ночі варто займати чергу. Мій друг прийшов о 4 ночі, то в так званому «народному списку» був уже 25, а мене записав 28. Загалом, зі списку за день проходить осіб 25-30. Тобто мені ще пощастило. На тому тижні він  уже забрав свій паспорт. Сподіваюся, незабаром я вже заберу й свій.

Наслухавшись невдоволень людей, за роз’ясненнями ми звернулися до керівництва Кам’янець-Подільського районного сектора ДМС України у Хмельницькій області. Проте там нам відмовилися давати будь-які офіційні коментарі, мовляв, у них робота йде злагоджено, а якщо виникли запитання, то маємо звертатися на «гарячу лінію» Головного управління Міграційної служби у Хмельницькій області за телефоном: (0382) 63-80-56. Ми так і зробили того ж дня. Це відбулося ще 13 листопада, у понеділок. Правду кажуть люди – не розпочинай важливих справ у цей день. Та ми таки розпочали… Словом, по той бік Хмельницької «гарячої» слухавки нам люб’язно все пояснили й пообіцяли вже на наступний день, в крайньому випадку до кінця тижня, надіслати офіційну відповідь. Ми чекали три дні, а коли в черговий раз зателефонували на «гарячу лінію», нам уже не так ввічливо відповіли, що дівчина, яка відповідає за роботу із пресою, дуже зайнята… Тоді надіслали письмовий офіційний запит. Але відповіді чекаємо й досі. А сьогодні у нас вже 5 грудня! Розуміємо, у державної служби можуть бути справи важливіші… Але як же у цій державі отримати відповіді на прості запитання звичайним громадянам, якщо навіть перед журналістами закривають двері?

Аби не залишати безліч запитань без відповідей, ми скористалися інформацією з сайту Управління ДМС України в Хмельницькій області і пропонуємо її нашим читачам.

Скільки коштує оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон і чим передбачено платежі?

При оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон у звичайному режимі (впродовж 20 робочих днів) громадяни оплачують вартість адміністративної послуги (253 грн.) та вартість бланка (304 грн. 32 коп.). У випадку оформлення документа протягом 7 робочих днів сума вартості адміністративної послуги становить 506 грн.

Таким чином, вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить 557,32 грн. (оформлення протягом 20 робочих днів) або 810,32 грн. (оформлення протягом 7 робочих днів).

Будь-які супутні послуги, якими пропонують скористатися при оформленні закордонного паспорта, є виключно добровільними й жодна посадова особа не вправі примушувати громадянина cкористатися та оплачувати такі послуги!

Попит = порушенню термінів видачі паспортів

Як відомо, ажіотаж, пов’язаний із запровадженням безвізового режиму, спричинив аномально завищений попит на закордонні паспорти, тому міграційна служба попереджає громадян про можливі затримки персоналізації паспортів та радить утриматися від будь-якого планування подорожей тим, хто не має на руках діючого паспорта для виїзду за кордон.

Поліграфкомбінатом «Україна» закуплено додаткове обладнання для персоналізації документів, яке буде введено в експлуатацію найближчим часом, що, у поєднанні із зменшенням попиту, дасть можливість вже на початку наступного року повністю урегулювати ситуацію із строками виготовлення біометричних документів (https://dmsu.gov.ua/khmelnytskyi).

Також на сайті ДМСУ можна скористатися онлайн-сервісом служби та з’ясувати стан оформлення паспортів для виїзду за кордон чи у вигляді картки (ID). Або можете скористатися «гарячою лінією» (0382) 63-80-56.

Ольга ВОЛОШКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар