Про обіцяну доплату до пенсії

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Наприкінці минулого року прем’єр-міністр Олексій Гончарук втішив пенсіонерів, яким пощастило дожити до 80 років. Мовляв, у 2020-му вони отримуватимуть доплату у 670 гривень. Рік почався, люди за січень отримали пенсії, але без жодних доплат. До редакції нашої газети звертаються читачі, яких цікавить, коли ж побачать вони обіцяні кошти і чи будуть ці виплати взагалі?

Тож чи отримають 80-річні люди доплату до пенсії, ми дізнавалися у начальника Кам’янець-Подільського відділу обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області Оксани Драбик.
– Дійсно, під час презентації бюджету прем’єр-міністр заявляв про доплати стареньким, яким виповнилося 80. Але законопроєкт, який передбачає ці доплати, прийнятий лише у першому читанні. Жодного офіційного розпорядження про додаткові виплати до нас не надходило. Тож наразі і підстав, аби здійснювати донарахування, немає, – констатує Оксана Миколаївна. – У зв’язку з цим нашим працівникам доводиться вести роз’яснювальну роботу серед пенсіонерів, оскільки такі звернення не поодинокі.
Більш детальну інформацію щодо доплат вдалося отримати від Мінсоцполітики.
«Пропонується встановити щомісячну державну соціальну допомогу на догляд за одинокими пенсіонерами, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету України», – йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

При цьому допомогу не призначатимуть особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд. «До одиноких осіб, що мають право на державну соціальну допомогу на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати», – пояснюють у міністерстві.
Призначатимуть таку допомогу не автоматично, а лише після того, як бабуся чи дідусь подадуть до відділення Пенсійного фонду відповідну заяву.
Тож допоки законопроєкт не прийнятий, 80-річним одиноким пенсіонерам про грошову надбавку до пенсії доведеться забути.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар