ПІЛЬГИ ДАЛИ, АЛЕ РИНОК НЕ ВІДКРИЛИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Низка нагальних питань, які стосуються бюджету, медицини і життєдіяльності міста, що накопичились протягом карантину, змусила депутатів зібратися на 91 (позачергове) засідання міської ради.
Перш за все депутати проголосували за додаткове фінансування медицини. Кошти пішли на антирабічну допомогу (150 тис.грн), паліативну допомогу (600 тис. грн), медкомісію для проведення призову до ЗСУ (700 тис.грн), шкільну медицину (999 тис.грн), забезпечення дітей пільгових категорій безоплатними медикаментами (270 тис.грн). На додачу виділено 1 млн грн на придбання цифрового рентгенапарату для перинатального центру. Також депутати затвердили програму інформатизації галузі охорони здоров’я міста, яка має стати наступним етапом запровадження реформи охорони здоров’я, тимчасово призупиненої на період карантину. Загалом було знято 6 мільйонів 610 тисяч гривень з нерозподілених коштів міського бюджету і направлено на медицину. Після розподілу грошей ще залишилось 1871 тис.грн на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з пандемією.
Також своїм рішенням депутати відмінили для підприємців міста, які не працюють під час карантину, сплату єдиного податку протягом квітня і травня. Для отримання пільги підприємцям І і ІІ групи оподаткування потрібно звернутись із заявою, де зазначається місце здійснення і вид підприємницької діяльності, до Державної податкової служби України. При цьому начальник фінансового управління міської ради Оксана Гут зазначила, що ситуація з бюджетом у місті дуже складна. За словами Оксани Анатоліївни, за перший квартал місто недоотримало 13,5 млн гривень, ледве вдалося закрити захищені статті видатків за березень, а стосовно незахищених, то ситуація із надходженнями і видатками за квітень на теперішній час є непрогнозованою. Аби підтримати місцевий бізнес і не втратити робочі місця, міська влада вдалася до такого кроку.
Звернутися до обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Хмельницької обласної державної адміністрації за роз’ясненнями стосовно відновлення торгівлі на продуктових ринках депутати змогли тільки з третього разу і з мінімальною кількістю для ухвалення рішення голосів. Причина такого небажання міського органу самоврядування полягала в тому, що вже була заява заступника міністра охорони здоров’я України і Головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка про заборону з 14 квітня роботи всіх ринків на території України, а обласна комісія може приймати рішення тільки на основі постанов державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України. Однак депутати вирішили продемонструвати свою волю і таким чином підтримати підприємців міста, які неодноразово звертались до міської влади щодо можливості відкриття продовольчих ринків.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

P.S.: 14 квітня відбулося засідання обласної комісії і, як повідомили в ОДА, рішення залишилося незмінним – ринки не працюватимуть і в Кам’янці-Подільському також.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар