На Кам’янеччині молоко втрачає в ціні: зговір чи сезонне коливання

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Вітчизняна Асоціація виробників молока (АВМ) подала до Антимонопольного комітету України заяву щодо необґрунтованого зниження закупівельних цін на молоко та можливої змови його переробників. У ній, зокрема, зазначається, що останнім часом до Асоціації почали масово звертатися фермери зі скаргами на молокозаводи. Йдеться про зниження останніми від початку року на 10% закупівельної ціни на молоко — до 8,5-8,7 грн/кг. Переробники називають це щорічним сезонним явищем. Утім, таке знецінення, як вважають фермери, є критичним для молочної галузі. Адже впродовж минулого року собівартість виробництва сировини зросла на третину і становила 8,5-9 грн/кг.

Населення, котре живе від корівки, теж відчуло зменшення власних доходів. Щойно пасовища зазеленіли, як молокозаготівельники знизили ціну. В Кам’янець-Подільському районі вартість літра молока впала в середньому на 0,5-1 грн. У Слобідсько-Рихтівській сільській раді напій здоров’я подешевшав ще в березні, молоко тут приймають по 5 гривень замість 5.50 зимового періоду. З 6 до 5 гривень скотилася молочна ціна у Завальській громаді. У Княжполі ще тримається старий цінник з номіналом 5 гривень, але і тут мешканці готуються до чергового удару в спину та здешевлення їхнього товару.

Тим часом в АВМ наголошують, що щороку молока виробляється все менше. Торік його було отримано на 53 тис. т менше, ніж 2016-го, та на 1 млн тонн — ніж докризового 2013-го. Поголів’я корів зменшується ще більшими темпами — за підсумками 2017 року чисельність худоби скоротилася на 4,5% та становила два млн голів. Тож дії молокопереробних заводів, на переконання асоціації, нічим іншим як зговором не назвеш. Тим більше, що ціна набілу на вітчизняному та світовому ринках продовжує зростати.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар