На Кам’янеччині людей “косить” кір

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Поряд з грипом та ГРВІ кам᾽янчан не спиняє класти в лікарняні ліжка інфекція кору. В останні час ця недуга ніби з ланцюга зірвалася й тримає населення в страху. Хвилею накрила хвороба в кінці минулого року: тільки в листопаді-грудні на неї занедужало 50 осіб, коли за увесь 2018 рік зареєстровано всього 111 випадків захворювання (40 дорослих, 71 дитина). У новому році кір продовжує робити свою чорну справу семимильними кроками. За інформацією завідувача відділенням організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайвідділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алли Грицай, за станом на 23 січня небезпечне захворювання підхопило уже 59 городян. У районі кір розлютився куди гірше – невтішний діагноз поставлено 100 мешканцям.

Загрозливою складається епідситуація по кору на Хмельниччині, де фіксують епідемію хвороби. Вона опинилася в лідерах поширення підступного вірусу, що за останніми зведеннями підкосив здоров᾽я 629 осіб, з яких 332 дорослих та 279 дітей. А 21 січня інфекція позбавила життя 35-річного жителя Городоцького району. Це перша в області смерть від кору. Чоловік був двічі щеплений, проте через запізніле звернення за медичною допомогою, лікарі не змогли його врятувати. Тому варто не забувати, що самолікування може тільки нашкодити здоров᾽ю й корисною звичкою кожного має стати звернення до медиків за будь-яких хворобливих станів.

За даними МОЗ, загалом в країні цього року від ускладнень кору померли вже п’ятеро людей, минулоріч – 16. Тільки за три тижні на кір занедужало 8,5 тисяч українців. Зважаючи на небезпеку, у профільному міністерство готуються до скликання спеціальної комісії, аби розглянути питання оголошення епідемії кору.

  • Коли є епідемія, тоді МОЗ має ширші повноваження, щоб закуповувати більше вакцин”, – заявила очільниця МОЗ Уляна Супрун, закликаючи громадян вакцинуватися, оскільки це єдиний спосіб вберегтися від хвороби.

А чи повернуться з понеділка учні на навчання буде зрозумілим якраз сьогодні, коли підіб’ють інтенсивність захворюваності на грип та ГРВІ серед населення міста. При цьому Алла Грицай відзначила, що в цілому загальнообласний поріг не перевищено, високим він залишався тільки у Кам᾽янці, Хмельницькому та Дунаєвецькому районі.

  • Область вже перейшла сезонну епідемію. Тенденції до спаду рівня захворюваності відмічаються і в нашому місті, – прокоментувала Алла Вадимівна.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар