Молодечого запалу вистачає

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Нарада-семінар районної ради організації ветеранів України під головуванням Єдуарда Кульчицького засвідчила бажання старшого покоління не бути пасивними спостерігачами, а брати активну участь у житті району, заохочуючи до цього інших. Вже сам перелік посад запрошених говорив сам за себе. Окрім голів сільських ветеранських організацій, у зустрічі взяли участь перший заступник голови РДА Маріанна Великохатько, заступник голови райради Віктор Єрменчук, начальник управління соціального захисту населення РДА Петро Середа.

Оскільки питання надання субсидій населенню напередодні опалювального сезону найболючіше, то розпочали саме з нього. І хоча Петро Петрович докладно висвітлив нові правила нарахування допомоги, спрямовані на стимулювання населення до економного використання енергоресурсів, все ж до нього в присутніх запитань було чимало. Врешті всі зійшлися на думці, що запроваджені державою механізми краще сприймаються молоддю, а для людей похилого віку вони дещо заплутані. Та наразі вихід є – звертатися за роз’ясненнями до молодших членів родин, соціальних працівників, представників влади на місцях, а найкраще – до співробітників районного соцзабезу.

Чимало запитань адресували й заступнику директора Кам᾽янець-Подільського міського ринку, який розповів про роботу установи щодо створення умов для продажу сільським населенням залишків продукції з власного господарства. Анатолій Мироненко навів цифри й факти, котрі висвітлили щоденну невтомну турботу адміністрації й персоналу ринку про зручності покупців і продавців. Проте зважаючи на тисняву між прилавками та протистояння із місцевими правоохоронцями, які переслідують продавців продуктів домашнього виробництва на тротуарах довкола ринку, присутні визнали, що роботи тут ще вистачає, і висловили свої слушні зауваження. Прозвучала пропозиція, аби з нагоди Дня ветерана України мешканці сільської місцевості старшого віку один день могли безкоштовно реалізовувати свою продукцію у комфортних умовах ринкового павільйону, що заохотило б їх до цивілізованої торгівлі. У відповідь доповідач пообіцяв донести таку ідею до відома керівництва.

Чимало розмов зараз точиться довкола об᾽єднання територіальних громад. В одних цей процес викликає захоплення, а в інших – сумніви, які розвіяла доповідь керівника ветеранської організації Колибаївської ОТГ. Анатолій Ковальчук розповів про уважне ставлення її керівництва до ветеранів, котре проявляється не лише в добрих словах, а й у значному фінансовому вливанні в покращення інфраструктури громади – оновленні медичних, культурно-освітніх закладів, доріг, тротуарів, що робить проживання літніх людей на території ОТГ зручним і комфортним.

Заступник голови районної ветеранської організації Павло Гладченко поінформував про найновіші законодавчі зміни, що стосуються ветеранських організацій. Відтепер такі спілки набувають статусу громадських об’єднань з необхідністю реєстрації в органах юстиції та ведення діловодства згідно з вимогами закону. Він також нагадав про збір інформації щодо кількісного і якісного складу ветеранів у територіальних громадах, необхідної для щорічної статистичної звітності.

Голова Ластовецької ветеранської організації колишній заступник голови РДА Василь Ковальчук вказав на вкрай незадовільний стан автомобільної дороги, що сполучає Ластівці і Збруч, та звернув увагу на намагання деяких політиків використати людей похилого віку в політичних схемах. Павло Митрофанович зауважив, що в статуті ГО чітко прописані їх права та обов᾽язки і політика – це особиста справа кожного, а не ветеранської організації.

Перший заступник голови РДА Маріанна Великохатько ознайомила з діяльністю виконавчої влади, спрямованої на розвиток громадянського суспільства, що передбачає підвищення соціального захисту ветеранів до кращих європейських стандартів. Ситуацію ускладнює те, що від попередників теперішньому керівництву дісталася важка спадщина, ускладнена подіями на сході, тож проблем є чимало. З огляду на велику кількість запитань Маріанна Анатоліївна порадила на наступні зібрання запрошувати представників газорозподільних, електроенергетичних, шляхово-експлуатаційних, медичних установ. Тоді розмова стане предметнішою і конкретнішою.

Заступник голови райради Віктор Єрменчук, відмітивши енергійність ветеранів, котрій могла б позаздрити молодь, закликав їх активніше працювати з депутатським корпусом, аби народні обранці змогли оформити їх вимоги й побажання у вигляді депутатських запитів.

У заключному виступі очільник районної ветеранської організації Едуард Кульчицький подякував присутнім за активну життєву позицію, звернувши увагу на питання заготівлі картоплі для обласного ветеранського госпіталю, відмітивши дієву допомогу в цьому освітянських організацій, та передплату періодичних видань.

Володимир СКОБЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар