КОВІД Б’Є «РЕКОРДИ»

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

В Україні за минулу добу, станом на ранок 18 березня, виявили 15053 випадки зараження коронавірусом, натомість одужали 6514 осіб. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Зокрема, за добу було госпіталізовано 4376 осіб, летальних випадків – 267. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 504 076 осіб, одужало 1 244 190 осіб, летальних випадків – 29 253, проведено ПЛР-тестувань – 7 520 147.
За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (1092), Житомирській (1398), Львівській (1092), Одеській (997) та Хмельницькій (800) областях.

За добовими показниками Хмельниччина потрапила у число антилідерів за ростом захворюваності. Зокрема, протягом доби в області виявлено 800 хворих на COVID-19. Водночас за цей час одужала 451 особа. Загалом від початку пандемії в області зареєстровано 54616 випадків COVID-19. На лікуванні перебуває 6165 осіб. При цьому завантаженість стаціонарними хворими ліжкомісць у ковідних медзакладах постійно зростає і наразі становить 67,6% (1232 хворих, 297 підозр). Недугу здолали 47464 особи (86,9% від підтверджених випадків). Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через коронавірус – 987.

У Кам’янці-Подільському інфікувалося 5023 особи (за останню добу – 63); з них лікуються – 414; одужали – 4509 (47 за останню добу); летальних – 100. У районі від початку пандемії занедужало 2645 осіб (52 за останню добу); з них лікуються – 249; одужали – 2350 (32 за останню добу); летальних – 46 випадків.

Журналісти серед вакцинованих

Водночас із проведенням вакцинації у Хмельницькій області відкрито електронний запис на залишкові дози вакцини проти COVID-19.

Про це напередодні повідомила керівниця Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інна Михайлова.
«Дані зареєстрованих осіб автоматично надходять до центру ПМСД, що здійснюють вакцинацію. При появі можливості скористатись цією послугою до учасника щеплення зателефонують щодо порядку отримання вакцини. Необхідність використання залишкових доз вакцини зумовлена плином строку її придатності та з метою раціонального застосування дороговартісних препаратів», – зазначила посадовиця.
Бажаючі на власному прикладі підтримати вакцинальну кампанію проти коронавірусу можуть записатися, заповнивши форму за посиланням: https://forms.gle/ocvX8so4t3eenKCMA

При цьому щеплення відбувається добровільно і з використанням виключно залишкових доз вакцини, якщо такі є наприкінці дня.
Відрадно, що серед вакцинованих є журналісти з Кам’янеччини. «Вирішив скористатися цією нагодою спільно з головою Кам’янець-Подільської міськрайонної організації Національної спілки журналістів України Василем Добровольським, – каже журналіст Станіслав Стояновський. – Цим самим ми вирішили на власному прикладі підтримати вакцинальну кампанію проти коронавірусу. З дня щеплення минуло 2 дні. Почуваємося добре. Побічні реакції відсутні».

Наразі щеплення проводять медики мобільної бригади у складі досвідчених медпрацівників: лікаря Ірини Нісходовської, медсестер Марини Делитканич та Ольги Гудими, які пройшли для цього спеціальне навчання та отримали відповідний сертифікат.

Важливо не панікувати

Разом з тим, не варто забувати й про дотримання епідемічних вимог, аби уберегти себе та близьких від інфікування. Ось що про перебіг хвороби розповідає голова Кам’янець-Подільської районної ради Михайло Сімашкевич, який сам нещодавно переніс цю недугу.
– Наша родина пережила все те, що переживають сотні українських родин – COVID-19!

Перше нездужання відчув 20 лютого – піднялася температура до 37,8, для мене – це надто критично, адже звичайна моя 35,4. Мої симптоми не були схожі на ті, що описують, – не було кашлю, не боліло горло. Легкий біль у спині, грудній клітині, проте відчуття смаку і запаху не зникали. Лікувався вдома, узгоджуючи лікування із сімейним лікарем за телефоном. Перших два тижні приймав противірусні препарати, вітаміни, розріджувач крові і обов’язково часник та багато рідини. Далі додалися антибіотики. Лікування проходило із позитивною динамікою: сатурація, пульс, дихання. Хоча щодня розробляв легені найпростішими вправами. У такі дні важливо не панікувати, дуже важлива й підтримка, увага та любов рідних. Бо ця хвороба робить нас не тільки хворими, а ще й занадто одинокими, ізольованими.

Скептикам на замітку: якщо ви впевнені в силах свого організму і не сприймаєте «корону» як загрозу для життя, пам’ятайте, що поруч є люди, які, на жаль, можуть не впоратися. Усім кремезного здоров’я і 36.6. Хоча ні, комусь 35,4 – саме те!

Надія ЄРМЕНЧУК.
Фото С.Стояновського.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар