Колегія гостювала в Слобідці-Рихтівській

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Чергова виїзна колегія РДА кинула якір у Слобідсько-Рихтівській сільській раді. Команда сільських голів та державних службовців району висадилася в місцевій школі, де ще відчувалися «чакри» свіжозробленого ремонту. Гості, які раніше бували в цих стінах, відмітили значні зміни, особливо їх тягнуло поглянути, як підготовлений перший клас до НУШ.

  • За допомогою батьків та спонсорів облаштували необхідні модульні дошки, сформували учнівське шкільне приладдя, також поділили приміщення на групові робочі зони. Передбачається, що за урок школяр повинен кілька разів міняти своє робоче місце, а навчання має відбуватися в непримусовій ігровій обстановці. Сучасні діти активні й непосидючі, такі методи тільки сприятимуть усвідомленню освітньої програми. Дехто не сприймає такі свободи учнів, проте ритм нашого життя сьогодні настільки стрімкий, що молоде покоління має рости гнучким, вчитися вже розв’язувати життєві питання, як кажуть, бути в двох місцях одночасно, – розповідає вчитель першого класу Валентина Богонос.

До першого класу прийдуть 25 діток, 6 з яких довозитимуть з інших сіл. У 2017 році в школі працювали всі повні класи, в яких навчалося 157 учнів, цьогоріч за парти сядуть 161 школяр. Тож навчальний заклад ні в якому разі не списують з рахунків і вкладають у його розвиток. Наразі школа потребує проведення капітального ремонту харчоблоку, поточного ремонту спортивного залу та впорядкування криниці для забезпечення водою внутрішнього санвузла.

Також на території сільської ради діють ДНЗ «Теремок» з 2 групами, котрий відвідують 45 дітей, ФАП та 2 ФП, Будинок культури, в приміщенні якого функціонує місцева бібліотека. Рішенням сільської ради з 2017 року припинено діяльність Вільнянського, Кізя-Кудринецького та Мілівецького сільських клубів.

Про роботу виконкому Слобідсько-Рихтівської сільської ради доповіла її голова Лідія Богонос. У фінансовому плані сільська рада є самодостатньою. Її бюджет у 2018 році склав майже півтора мільйона гривень. За станом на червень, дохідну його частину виконано майже на 130%. Основними проблемами сільської ради залишаються негазифіковані населені пункти та низька зайнятість населення, через що жителі шукають роботу в місті та за кордоном. Не вносить оптимізму й природня демографія: з початку року тут народилося 6 немовляток, а померло 23 особи. Всього в сільській раді проживає 1858 мешканців.

Звітували того дня й про соціально-економічний розвиток району за І півріччя.

  • Порівняно з минулорічними показниками промисловість збільшила обсяг реалізованої продукції на 2%, продавши товару на 2152984 млн.грн, – повідомила начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури Ольга Чіпізубова. – Гірші показники в сільському господарстві, зокрема в тваринництві, котре виробило 205 млн.грн валової продукції, що майже на 15% менше, аніж у 2017.

Ще одним питанням колегії був стан реформування системи надання адміністративних послуг, про яке говорила начальник управління надання адміністративних послуг Кам’янець-Подільської РДА Наталія Куц. Громадяни в своїй більшості йдуть у центр, аби оформити паспортні документи, отримати послуги в сфері земельних відносин, зареєструвати бізнес та речові права на нерухоме майно. За станом на 20 серпня, надано 11278 адмінпослуг на суму майже 325 тис.грн.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар