Голова без «правої руки», а депутати без масок

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Не злякав коронавірус депутатів, які у вівторок терміново зібралися на позачергову сесію районної ради. Невідкладним постало питання про звільнення з посади заступника голови райради Віктора Єрменчука, про що з листом до голови звернулося 13 депутатів. Пояснити мотиви й чим Віктор Петрович «насолив» колегам, з підписантів ніхто так і не взявся, однак з голосування було очевидним, що в кулуарах рішення визріло наперед. З 28 депутатів 20 підтримали відставку Віктора Єрменчука і тільки 7 були проти.
Чому не дали добути каденцію заступнику, можна тільки здогадуватися. Натомість депутати кілька разів наполягали на внесенні нової кандидатури, проте голова райради Віктор Кривак не «гнав коней» і взяв час для консультацій з обранцями.
Щось конкретніше і чи була тут присутня політика, можна говорити після призначення нового заступника.
Навпаки, на свято перетворилося засідання для іншого ексзаступника голови самоврядного органу Василя Бугерчука. Другою особою в раді Василь Васильович був кілька років тому, а нині депутати відзначили його нагородою «За заслуги».
Дати бій коронавірусу
Депутатський корпус прийшов на засідання без масок. Тільки двоє обранців закрили своє обличчя, дехто мав при собі антисептик і періодично збризкував ним руки. Бажали чи не бажали обранці запасатися захисними пов’язками, тепер це зробити не так просто, аптеки на них «голодні».
Щоб медичні заклади району були більш готовими до протистояння коронавірусу, депутати допомогли їм гривнею. Зокрема, планувалося виділити додатково 200 тис.грн на КНП «Кам’янець-Подільський районний центр ПМСД» для придбання швидких тестів, дезінфікуючих засобів, захисних костюмів, що в умовах розповсюдження Covid-19 є предметами першої необхідності.
Розуміючи складність ситуації, обранці були на диво щедрими і за пропозицією Бориса Беца адресували лікарям суму в п’ять разів більшу, ніж анонсувалося, – 1 млн грн. Також проголосували виділення 500 тис.грн на закупівлю апарату штучної вентиляції легень для ЦРЛ.
На думку Олександра Гінзеровського, в світлі останніх світових подій потрібно кинути максимальні фінансові сили для подолання небезпечної хвороби. Він пішов далі й запропонував залишок коштів загального фонду районного бюджету, що утворився на сьогодні, а це 6,5 млн.грн, спрямувати тільки на медицину.
– Наразі інші видатки не на часі. Подивіться, що робиться з цінами на медичні засоби. Завтра цими грошима зможемо лише дрова в грубці розпалювати, – переконував Олександр Антонович.
Попри запал депутатів не економити на здоров’ї – вище голови районний бюджет не стрибне. Інші нагальні питання швиденько спустили депутатів на «землю».
Вірус не вірус, а їсти хочеться завжди
Цього разу депутатський корпус таки погодив програму підтримки діяльності органів виконавчої влади. Через недостатність коштів державного бюджету виник дефіцит заробітної плати в районній державній адміністрації. Ресурси відсутні, щоб розрахуватися за телекомунікаційні послуги, що загрожує зупинкою роботи її структурних підрозділів, а отже інших сфер та установ району.
– Дійсно, Кабінет Міністрів України наполягає гроші в першу чергу виділяти на боротьбу з коронавірусом. Але без зарплати можуть залишитися майже 2 тисячі працівників району. Ми по мінімуму розписали потреби РДА і змогли зменшити видатки на програму на 2300,00 тис.грн, – конкретизував голова адміністрації Анатолій Бернашевський. – В разі навали респіраторної інфекції, в нас під руками, крім уже запланованих фінансів, буде 800 тис.грн, які ми закладаємо в резервний фонд.
Під час внесення змін до районного бюджету – збільшення його видаткової частини на 13 млн.грн – 8 мільйонів були делеговані саме на покриття оплати праці районних колективів. У тому числі депутати повністю передбачили розрахунки з понад 100 працівниками Староушицької та Орининської лікарень. На цей момент медичні заклади не отримали ліцензії, тож з 1 квітня їхнє фінансування НСЗ припиняється. Якщо установи не встигнуть стрибнути в останній вагон, вижити без державного дотування буде вкрай складно. Через невизначеність керівникам нічого іншого не залишалося, як попередити співробітників про можливе вивільнення, щоб у разі закриття здравниць не порушилися трудові права фахівців.
Поки не відомо, чи повторять Староушицька та Орининська районні лікарні долю терапевтичного відділення №2 с.Жванець. Через неспроможність утримання, його зачинили на замок 1 лютого 2020 року. Тож довго переконувати народних обранців передати порожнє приміщення на баланс Жванецької сільської ради не довелося. Як завірила голова Жванецької ОТГ Тетяна Криворучко, служба екстренної допомоги, яка знаходиться поряд, залишиться на своєму робочому місці, а сільська рада допомагатиме їй з комунальними платежами.
Іншого погляду депутати дотримувалися щодо відчуження в комунальну власність Кам’янської сільської ради діючої місцевої амбулаторії. Вже вдруге урядники відмовляють у її передачі, зберігаючи приміщення у власності району. Тим самим залишають за собою можливості контролю за цільовим використанням майна.
Цього разу за кращої явки депутати з легкістю надіслали «земельну ноту» до центральної влади проти продажу землі, а заразом і звернення щодо відміни абонплати за транспортування газу.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар