Кам’янець-Подільська районна рада дала дорогу медичній реорганізації та освітній оптимізації

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 липня, згідно з медичною реформою, буде змінено систему фінансування лікарів первинної ланки. Заробітна плата медика визначатиметься відповідно до кількості пацієнтів, котрі уклали з ним декларацію. Державні кошти відповідно розподілятиме на місця Національна служба здоров’я. Аби цей механізм запрацював у районі, депутати на попередніх засіданнях реорганізували комунальний заклад «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» в комунальне некомерційне підприємство, що виконуватиме функції посередника між державою та отримувачами на місцях. А у вівторок зібралися на 28 позачергову сесію та довели справу до кінця – затвердили відповідний передавальний акт та відредагували Статут новоспеченої юридичної особи, прийнятий на сесії від 24 травня. Хоча деякі юридичні моменти при обговоренні цих питань викликали сумнів, проте їх уточнювали на ходу, адже затягування з прийняттям цих рішень призвело б до зривів у виплаті заробітної плати сімейним лікарям, терапевтам і педіатрам.

Нелегко депутатам далося рішення про вихід районної ради зі складу засновників навчальних закладів Староушицької ОТГ. З відповідним проханням звернулася селищна рада.

  • Нам необхідно здійснити оптимізацію освітньої мережі. За висновками Мінрегіону, ми знаходимося в лідерах за кількістю малокомплектних шкіл, які фінансуватися державною субвенцією вже не будуть. Під ліквідацію потрапляють Гораївська, Нефедівська та Крушанівська ЗОШ. Аби її провести, засновником закладів має стати селищна рада, – переконував голова Староушицької ОТГ Анатолій Тимчук.

Та самоврядний орган не поспішав поривати зв’язки з майном і спочатку проект не був схвалений. Очільнику наводили приклади інших процедур оптимізації освіти, вже апробовані Гуменецькою та Китайгородською громадами. Проте повернувшись до питання, з другої спроби депутати погодилися підтримати наміри Старої Ушиці.

Голосуванням «за» депутатський корпус відкликав попереднє своє рішення щодо передачі комунального приміщення на вулиці Шевченка у відання районної прокуратури. Правоохоронний орган так і не вчинив жодних дій, аби взяти його на свій баланс. Будівля пустує й без господарської руки руйнується на очах, тому питання раціонального використання об’єкта знову виноситиметься на розсуд райради.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар