На Кам’янеччині гроші на медицину є сьогодні, а лікуватися треба було ще вчора

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На черговій сесії районної ради депутати ділили бюджет, закрили КП «Архітектурно-планувальне бюро» та відчужували комунальну власність.

Левову частку з понад 1100 тис.грн, що вивільнилися внаслідок перевиконання власних доходів бюджету, народними обранцями було перерозподілено на медичну галузь. За словами директора КП «Комунальне некомерційне підприємство «Кам’янець-Подільський районний центр ПМСД» Станіслава Ростецького, ще з липня призупинено відпуск ліків за пільговими рецептами, оскільки кошти державної субвенції на ці цілі виділені були тільки на І півріччя. Витрушувати власні кишені або ж відкладати своє здоров’я на потім – невеликий вибір залишався в пацієнтів, котрі повинні страждати через халатність тих, хто взяв на себе обов’язок захищати їх. Тож у районі постала гостра необхідність віднайти потрібні кошти для підтримки здоров’я громадян. На придбання пільгових медикаментів було виділено 50 тис.грн., наркотичних препаратів – 100 та 10 тисяч з місцевих бюджетів, на транспортування хворих для гемодіалізу – 40 тис.грн.

– Вже з 1 жовтня хворі можуть користуватися всіма пільгами на лікування, – запевнив Станіслав Францович.

До слова, остання сесія обласної ради теж наздоганяла згаяний час й своїм рішенням депутати направили на район майже 290 тис.грн, аби погасити заборгованість перед аптеками за інсулін. Про цю проблему йшлося в минулому числі нашого часопису. Нарешті мешканці з високим вмістом цукру зосереджуватимуться на своєму самопочутті, а не сидітимуть на голках, що з дня на день їм можуть перекрити кисень. Ще 10 тисяч для інсулінозалежних надано ОТГ.

– Державним коштом потреби районної медицини покриваються десь на 80%. Решта лягає на наші плечі. За цих 9 місяців з районного бюджету на охорону здоров’я надійшло 10 млн.грн, а з ОТГ – лише півмільйона. Ніхто не ділить людей на наших і ваших, але має бути спільна участь, – підкреслив надважливість співфінансування районом та ОТГ цих галузей начальник фінансового управління Олександр Федик.

При внесенні змін до бюджету 160 тис.грн розподілено на центральну районну лікарню на заміну віконних та дверних блоків, 265 – капітальний ремонт санітарно-технічних вузлів відділень стаціонару, а ЦПМСД отримав 40 тисяч на обладнання лічильників засобами дистанційної передачі даних та технічне обслуговування газових мереж (АЗПСМ с.Кам’янка, ФАП сс.Зіньківці, Панівці, Цибулівка, Кульчіївці), 10 – придбання діагностичних швидких тестів, понад 80 тис.грн – на купівлю електрокардіографів.

Також депутати 100 тисяч адресували на реконструкцію системи опалення Чабанівського НВК, 80 – поточний ремонт санвузла та коридора Довжоцького НВК. За 30 тисяч буде закуплено лінолеум для ігрової та спальної кімнат Княжпільського ДНЗ.

Крім фінансів, на засіданні депутати розпоряджалися районною власністю. Востаннє депкорпус користувався своєю владою щодо будівлі та майна колишнього територіального центру в с.Жванець, котрий передано в комунальну власність Жванецької ОТГ задля організації надання соціальних послуг і постійного проживання людей похилого віку. Нагадаємо, що півроку тому відділення було закрито через низьку наповнюваність і недоцільність діяльності, а проживаючих переселено в Стару Ушицю. Довго ширилися чутки, що нібито сюди переїде сільська рада. За словами секретаря Жванецької сільської ради ОТГ Оксани Лалак, в приміщенні відкриють будинок соціально-побутового обслуговування літніх людей. Там знаходитимуться робочі місця 5 соціальних працівників, а також кімнати, де громадяни зможуть випрати свої речі чи доглянути за собою тощо.

Без будь-яких запитань народні обранці ліквідували КП «Архітектурно-планувальне бюро». Прощалися з ним без сліз. Адже, як доповів у преамбулі до питання голова райради Віктор Кривак, перспектив у його діяльності немає, тому профільна комісія винесла відповідне рішення про закриття.

Того разу депутати взяли до відома депутатський запит Миколи Жогана та Наталії Нікітіної до голови райдержадміністрації, що єдиний надійшов у міжсесійний період. Сім’ї, які проживають на околицях Кам’янки, стурбовані тим, що дітям потрібно долати 3 км дороги до місцевої школи, тому просять організувати довіз школярів.

Одиничні запити – зовсім не показник безпроблемності району, про яку чомусь депутати не говорять вголос. Але ж бути депутатом і виразником інтересів свого виборчого округу далеко не одне й те саме.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар