Кам’янчани підтверджують свій трудовий стаж

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Щодня до Кам’янець-Подільського міського архіву надходять листи з усіх куточків України, ближнього і дальнього зарубіжжя, приходять кам’янчани, жителі Кам’янець-Подільського району, яким необхідно підтвердити стаж роботи на підприємстві, в установі, організації Кам’янця-Подільського для подання документів до відділень Пенсійного фонду України для призначення пенсії.

Основним документом, який підтверджує трудову діяльність особи, є трудова книжка – документ установленого зразка, в якому записані відомості про стаж роботи, нагороди, заохочення кожного працівника.

Згідно з Порядком оформлення документів, для призначення пенсії громадяни, які працюють, при досягненні пенсійного віку подають серед інших, зокрема:

–  документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004 р. відділ персоніфікованого обліку додає довідку із бази даних СПОВ;

–  довідку працедавця про заробітну плату за 60 місяців до 2000 р., а з 01.07.2000 р. ще й індивідуальні відомості про застраховану особу із бази даних персоніфікації.

Якщо трудової книжки немає або немає відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється органом ПФУ на підставі інших документів, які містять відомості про періоди роботи: довідок, виписок із наказів, особових рахунків і відомостей на видачу зарплати, посвідчень, свідоцтв, дипломів, письмових трудових угод з відмітками про їх виконання і навіть профспілкових квитків з відмітками про сплату внесків тощо.

Якщо жодного з названих вище документів для підтвердження стажу отримати немає можливості, можна звернутися за довідкою до архівних установ України і, зокрема, до Кам’янець-Подільського міського архіву (в разі ліквідації підприємства і наявності його документів у міському архіві).

Процеси реорганізації чи ліквідації підприємств, установ та організацій усіх форм власності вимагають забезпечення тривалого, а часом і постійного (довічного) зберігання архівних документів, які гарантують соціальний захист громадян. Практика роботи Кам’янець-Подільського міського архіву засвідчує, що збереження документів, які мають соціальне значення для громадян, є визначальним для реалізації прав та законних інтересів громадян, зокрема, на належне пенсійне забезпечення та соціальне страхування. Тому одним із пріоритетів у роботі міського архіву є виконання запитів, спрямованих на соціальний захист і забезпечення прав громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства як на території України, так і за її межами.

На 1 листопада 2017 року в Кам’янець-Подільському міському архіві зберігаються документи 373 ліквідованих установ, що діяли на території міста.

В архівних фондах з кадрових питань (особового складу) зберігається 56588 справ. Найбільші фонди – державне підприємство Кам’янець-Подільський завод „Електроприлад”         (5282 од.зб.); відкрите акціонерне товариство «Кам’янець-Подільський приладобудівний завод» (1228 од.зб.); Кам’янець-Подільське «КАТП-222802» (1328 од.зб.); ВАТ «Завод дереворізального інструменту «Мотор» ім.Петровського (1266 од.зб.); ТзОВ «Будівельна компанія “Кам’янець” (1223 од.зб.); ВАТ «Кам’янець-Подільський м’ясоконсервний комбінат» (904 од.зб.); ПАТ “Кам’янець-Подільське автотранспортне підприємство (АТП) 16808” (836 од.зб.); Відкрите акціонерне товариство “Промжитлобуд” (801од.зб.); ВАТ «Кам’янець-Подільська тютюнова фабрика» (761од.зб.); Кам’янець-Подільський завод продовольчих товарів (702 од.зб.); Кам’янець-Подільське ПС РБУ (650 од.зб).

За 11 місяців 2017 року міським архівом надано більше 2500 довідок соціально-правового характеру. Значна частина цих довідок про підтвердження стажу.

Економічні труднощі перехідного періоду (в 90-і роки минулого століття), безробіття та неповна зайнятість, низькі доходи трудящих та затримки з виплатою зарплатні та пенсії примусили багатьох людей шукати заробітку за кордоном. Тому на підприємствах, в організаціях і установах залишалися їх трудові книжки, які не були забрані до ліквідації підприємств і передані на зберігання до міського архіву.

В нашому архіві на збереженні є незабрані трудові книжки працівників заводу “Електроприлад”, приладобудівного заводу, АТЗТ “Кам’янець-Подільськкабель”,  ВАТ “Мясоконсервний завод”, БМУ “Промбуд”, БМУ “Промбуд-1”, БМУ “Промбуд -2,4”, БМУ “Промбуд-3”,  БМУ “Цембуд-2”, бавовняно-ткацької фабрики, тресту їдалень, комбінатів громадського харчування, цукрового заводу, міського житлового управління, МПМК-35, АТЗТ ПМК-35, ТзОВ “БК Кам’янець”, ТзОВ “Поділля-Трансбуд”, ВАТ “Кам’янець-Подільська “Агропромтехніка”(Сільгосптехніка) та інш.

Кам’янець-Подільський міський архів приймає відвідувачів щодня (крім суботи і неділі) з 8.00 до 17.00. Будемо раді допомогти вам.

Юлія ПТАШНИК, начальник Кам’янець-Подільського міського архіву.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар