Із 1 січня урізали соціальні норми на електроенергію – кому і на скільки

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Із 1 січня Кабмін майже на чверть урізав норми на електроенергію для споживачів, які отримують субсидію чи мають пільги. Тож у січні всім отримувачам субсидії зроблять перерахунок. Величина обов’язкового платежу при цьому не зміниться. Але щоб не довелося більше платити з власної кишені, треба буде зменшити щомісячне споживання електрики аж на 20 кіловат/годин. А мешканцям квартир без газових колонок та централізованого гарячого водопостачання, соцнорматив урізали на цілих 50 кіловат за годину – із 150 до 100!

Тож не вклався отримувач субсидії чи пільговик в соцнорму – за зайві кіловати платитиме з власної кишені. Перевищила сім’я “ліміт” – послуга електропостачання нараховується за повним тарифом, який нині становить 1,67 грн за кіловат спожитої електроенергії.

КВАРТИРИ ТА БУДИНКИ – 70 кВт/год. на місяць (було 90 кВт/год.)

За новим законом, у житлових приміщеннях (будинках) з 1 січня 2018 року діятиме соціальна норма – 70 кВт·год на місяць (було 90 кВт·год) на сім’ю (домогосподарство) з однієї людини і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного другого члена сім’ї (домогосподарства). Але НЕ БІЛЬШЕ 190 кВт/год. на місяць (було не більше 210 кВт/год. на місяць).

Є ЕЛЕКТРОПЛИТА, ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ ГАРЯЧЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ – 110 кВт/год. на місяць (було 130 кВт/год.)

Обладнані стаціонарними електроплитами та при наявності централізованого постачання гарячої води домогосподарства тепер мають соцнорму 110 кВт/год. на місяць (було 130 кВт/год.) на сім’ю з однієї людини й додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного наступного члена сім’ї (домогосподарства ) на житлове приміщення (будинок). Але не більше 230 кВт/год.на місяць (було 250 кВт/год. на місяць).

ЕЛЕКТРОПЛИТА, БЕЗ ГАРЯЧОГО ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ГАРЯЧОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ – 130 кВт/год. на місяць (було 150 кВт/год.)

Для обладнаних стаціонарними електроплитами, при відсутності централізованого постачання гарячої води домогосподарств тепер соцнорма – 130 кВт/год. на місяць (було 150 кВт/год.) на сім’ю (домогосподарство) з однієї людини і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного наступного члена сім’ї (домогосподарства ) на житлове приміщення (будинок). Але не більше 250 кВт/год. на місяць (було 270 кВт/год.).

БЕЗ ГАРЯЧОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ І ГАЗОВИХ КОЛОНОК – 100 кВт/год. на місяць (було 150 кВт/год. на місяць)

Якщо житло не обладнане стаціонарними електроплитами, відсутнє централізоване постачання гарячої води і газових водонагрівальних приладів – 100 кВт/год. на місяць (було 150 кВт/год.) на сім’ю (домогосподарство) з однієї людини і додатково 30 кВт/год. на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більше 220 кВт/год. на місяць (240 кВт/год. на місяць).

ПІЛЬГОВИКИ У СЕЛАХ І СЕЛИЩАХ МІСЬКОГО ТИПУ – 30 кВт/год. на місяць – без змін

Для громадян, які мешкають у селах і селищах міського типу і яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, соцнорма залишилася без змін – 30 кВт/год. на місяць на одну особу.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар