Голова Хмельницької ОДА звітував за 100 днів на посаді

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Будувати економічну міцну Хмельниччину – саме так сформулював мету свого перебування на посаді голови Хмельницької ОДА очільник області Вадим Лозовий, звітуючи перед учасниками зібрання під час регіонального форуму, що відбувся в обласному центрі 3 вересня.

– За 100 днів роботи в мене було достатньо часу, щоб об’єктивно оцінити ситуацію та розпочати шлях якісних змін, – вважає Вадим Миколайович. – Попереду нас чекає складна, але, переконаний, успішна командна робота. Кожен житель області має побачити розвиток рідного краю. Впевнений, що нові та оновлені медзаклади, школи, садочки, спортивні споруди та відремонтовані дороги скажуть набагато більше, ніж популістські гасла та слова.

Все вище зазначене якнайкраще відповідає пріоритетним напрямками діяльності голови ОДА, серед яких він назвав боротьбу з корупцією, ремонт доріг, розвиток доступної медицини, якісної освіти, належної інфраструктури, відкритість влади та розвиток місцевого самоврядування.

Під час подальшого спілкування очільник області більш детально зупинився на тому, що зроблено й чого досягнуто в тих сферах, які найбільше хвилюють мешканців краю.

Так, за 100 днів звітного періоду в області відремонтовано й побудовано 100 км доріг державного та місцевого значення. Загальний бюджет реконструкції та будівництва доріг на 2018 рік склав 992,7 млн грн. За темпами використання коштів дорожного фонду Хмельниччина посіла 2 місце в Україні.

Наразі активно впроваджується в життя проект «Сільська медицина». На І етап його реалізації виділено 170 млн грн. Заплановано будівництво 27 приміщень з житлом для лікаря, з них 10 – для новостворених амбулаторій та 17 – для діючих. У Кам’янець-Подільському районі таких амбулаторій планується побудувати три – у Гуменецькій, Китайгородській та Слобідсько-Кульчієвецькій ОТГ. Загальна вартість будівництва – понад 18 млн грн. Для Хмельниччини це особливо актуально, адже наша область займає 4 місце по Україні за кількістю підписаних декларацій з лікарями первинної ланки. За ініціативи голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового для амбулаторій області буде придбано 55 автомобілів.

Значна увагу звертаться й на соціальний захист населення. Так, на надання одноразової матеріальної допомоги малозахищеним верставам населення в області виділено 2 млн грн, ще 2 мільйони спрямовано на дороговартісне лікування соціально вразливих верств населення, 513 тис.грн передбачено на компенсаційні виплати за навчання учасників АТО, на 15,3 млн грн придбано житла 15 сім’ям загиблих в АТО та інвалідам ІІ групи.

Соціальне забезпечення військових та їхніх родин є чи не найголовнішим аспектом у цьому питанні, зважаючи на потребу держави в сильній боєздатній армії. А наші Збройні Сили не на словах, а на ділі демонструють звитягу та героїзм, здатність будь-якою ціною протистояти ворогу. Вадим Лозовий переконаний, що саме всебічна підтримка армії допоможе Україні впевнено зайняти своє гідне місце на мапі Європи та світу. За 100 днів перебування на посаді Вадима Миколайовича виплачено 400 тис. грн допомоги 8 сім’ям військовослужбовців, 416 бійців стали власниками земельних ділянок, заплановано зведення 13 гуртожитків для військовиків.

У рамках реформування освіти 37 млн грн з державного бюджету виділено для переоснащення освітнього простору та забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами, технікою та меблями за стандартами Нової української школи, 3 млн грн спрямовано на оснащення інклюзивно-ресурсних центрів, яких в області вже діє 13. Згідно з планом, таких центрів має бути 26. Не стоїть на місці й створення опорних шкіл. Так, наразі в області нараховується 11 таких освітніх закладів, ще 10 розпочали роботу з цього 1 вересня, 9 планується ввести в дію до кінця року.

Як би там не було, а наріжним каменем усіх реформаторських процесів в Україні є децентралізація. Приємним моментом є те, що нині Хмельниччина посідає 2 місце в загальноукраїнському рейтингу формування громад. Це одна з перших областей, де оновлений Перспективний план формування територіальних громад покриває 100% територій. Однак низці районних державних адміністрацій Вадим Лозовий порекомендував пришвидшити процес формування ОТГ та докладати більше зусиль у цьому напрямку.

Особливих оплесків удостоїлися під час форуму аграрії Хмельниччини, завдяки яким область посіла 1 місце в Україні з урожайності ранніх зернових культур з показником 52 ц/га. А от за темпами зростання заробітної плати показники трохи нижчі: область посідає 6 місце серед усіх регіонів України з показником 108,7%.

Далі спілкування з головою ОДА продовжилося у форматі «запитання-відповідь», під час якого кожен із присутніх міг поставити Вадиму Лозовому запитання і отримати на нього грунтовну та вичерпну відповідь.

Тетяна ПРОСЯНА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар