«Форпост-2017»: зустріч минулого з сучасним

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Черговим підтвердженням небезпідставності претензій Кам’янця-Подільського на звання фестивальної столиці України став фестиваль «Форпост». Його унікальність полягає в поєднанні різноманітних стилів, адже на одній території зустрічаються прихильники, на перший погляд, різних культур – середньовічної та байкерської. Це дає можливість почуватися тут «своїми серед своїх» домогосподаркам з дітьми, підприємцям, офісним працівникам – всім втомленим нудною рутиною повсякдення.

Атмосферу свободи утверджує, перш за все, музично-танцювальна рок-програма майже в усіх її різновидах – від студії етнічної пластики Ketri, Metal belli dance до акустики, фольку та важкого металу у виконанні гуртів Liti Taller, Personal Witches, Varop Hiemis, Sakramant, Alfar, Forodwaith, Alba Gu Brah, Mystical Jam Trio, Folcore, Trollwald, Omut, Bad Pitt, GODS TOWER, «Бубен», «Адарвірог», «Цорій Клоц», «Бурдони Черна» з Чернівців, Львова, Дніпра, Сум, Бердянська, Києва та Білорусі.

Ярмарок прикрас, аксесуарів, кухонного начиння, засобів особистої гігієни – все з натуральних матеріалів на всі смаки за широкою пропозицією сучасних майстрів, що продовжують давні традиції з усіх куточків України і Білорусі, – склав конкуренцію місцевим сувенірним крамницям.

Конкурс історичного костюма продемонстрував практичне застосування запропонованих продавцями виробів. Практичну ж потребу втамувати голод задовольняли заклади громадського харчування, меню яких закликали екзотичними назвами скуштувати вже призабуті стародавні страви — смачні, поживні, ще й нескладні в приготуванні. Від мінливої хмарності й поривів вітру рятували зігріваючі напої – від медовух і бальзамів до суперпопулярного монастирського пива.

Та все ж найвидовищніша складова – повноконтактні середньовічні бої, зокрема один на один, п’ять на п’ять, бугурт, всі на всіх. Все дуже «по-справжньому». Перш за все, це стосується емоцій глядачів і фізичного навантаження бійців. Волю до перемоги продемонстрували на показових виступах і представники Кам’янецького клубу козацьких єдиноборств. Почесні грамоти переможців отримали представники військово-історичних товариств  Харкова, Хмельницького, Києва та «продавець гарного настрою» – монах-пивовар.

Виставка мототехніки та парад байкерів переконали, що й у сучасному техносвіті є захоплення, здатні підвищити рівень адреналіну.

Організатором фесту Костянтин Пархоменко – популяризатор тренду віднайдення ідентичності через поєднання сучасного з минулим – крім локації кам’янецького Нового замку, використовує й інші, тож протягом року подібні заходи відбудуться у Білгород-Дністровську та Меджибожі. Їхня шалена популярність, що постійно зростає, є свідченням бажання людей шукати своє коріння, відкриваючи заново історію в поєднанні з сучасністю.

Володимир СКОБ’ЯК.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар