Довіряй, але перевіряй

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Здоров’я – це найважливіша річ для всіх. А здоров’я наших дітей – понад усе! Тому не дивно, що кожна матір та батько турбуються про якісне харчування свого чада. І якщо вдома батьки мають можливість власноруч забезпечити своїм чадам раціон стравами зі свіжих продуктів, то у школах та дитячих садках про якість продукції ми дізнаємось зі слів безпосередніх споживачів. І дуже прикро, коли через чиюсь недбалість чи халатність страждають наші діти. У таких випадках важливо вчасно «забити на сполох», таким чином попередивши проблеми зі здоров’ям. І завдання влади у цьому питанні – вчасно втрутитись у ситуацію та за потреби негайно її виправити.

Цього тижня, у вівторок, на черговій сесії міської ради депутатом від ВО «Свобода» Михайлом Посітком було порушене питання про якість масла, яке постачається фірмою «Вівальді Д» в усі ДНЗ та школи Кам’янця-Подільського.
За словами народного обранця, великі сумніви щодо якості масла викликає кримінальне провадження, що відкрите проти фірми «Вівальді Д» в Миколаївській області на основі експертного висновку кропивницької лабораторії. Саме тому Михайло Посітко попросив винести на голосування питання про ініціювання перевірки якості масла вищезазначеної фірми постачальника та загалом усіх фірм, які представлені на ринку нашого міста. Проте ця пропозиція не знайшла підтримки місцевих депутатів. І навіть дві спроби повернутися до цієї теми не дали «зеленого світла» перевірці.
Не дивно, що дане питання стурбувало громадськість Кам’янця-Подільського та спричинило резонанс. Хвиля обурень та підозр прокотилася в соцмережах. Так, зокрема у групі «Мами Кам’янця Подільського» місцева жителька Валентина Магілат висловила свою думку щодо цього питання: «Чого тільки не зробиш, щоб захистити виробника, власником якого є відома всім людина. Маніпулятивність посадових осіб виконкому міської ради відома. Без неї вони не вміють спілкуватися і подавати інформацію для громадян і ЗМІ. Державна служба Держпродспоживслужба методом проведення аналізів і лабораторних досліджень виявила фальсифікат у багатьох виробників так званого «Масла вершкового», в тому числі й у виробника «Вівальді Д». Посадові особи виконкому міської ради піддають сумнівам висновки державної служби? Якщо серед тисячі тон виробленої продукції знайшовся один кілограм фальсифікату, то він є фальсифікатом і аж ніяк не продукцією, що відповідає вимогам і стандартам, і виробник має нести відповідальність за законом!».
Світло на дане питання пролила пресконференція за участі заступника міського голови Василя Сукача та начальника міського управління освіти та науки Сергія Мельника. Заступник очільника повідомив, що міський голова Михайло Сімашкевич вже направив листа із клопотанням про перевірку на ім’я начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Анатолія Лавського та до обласної відповідної структури.
– Хочеться поставити крапку в цих політичних заявах, – зауважив Василь Олександрович. Він вважає, що це політичний піар, побудований на наших дітях. Посадовець закликав громадян не вестись на порожні політичні лозунги і порадив звертатися за інформацією в управління освіти й науки та до міського голови. В свою чергу головний освітянин міста нагадав, що щорічно оголошується прозорий тендер, а контракт з фірмами-постачальниками укладається лише на рік, За його словами, постачанням кисломолочної продукції в заклади освіти нашого міста займається фірма «Вівальді Д» та ТОВ «Віньковецький сирзавод». Вся супроводжуюча документація, включаючи експертні висновки, акти перевірок та копії договорів, є в наявності. Перевірка продукції здійснюється держпродспоживслужбою щоквартально. А остання була проведена хмельницькою лабораторією в листопаді 2019 р. Також було зазначено, що контракт на постачання продукції з фірмою «Вівальді Д» було поновлено 03.02.2020 року, тобто кілька днів тому. Крім того заступник міського голови запевнив, що за бажанням батьки мають повне право перевірити в будь-якій лабораторії країни якість продукції, яка постачається у місцеві навчальні заклади.
Отож, маємо неоднозначну ситуацію, де поки що більше запитань, ніж відповідей. І, як на мене, коли йдеться про здоро’я наших дітей, то не завадить і сто перевірок, якщо є на це підстави. Сподіваємось, що спеціально створена комісія з розслідування справи зробить об’єктивні висновки та не дасть змоги нечистим на руку підприємцям наживатись на здоров’ї підростаючого покоління. Або ж навпаки, товаровиробники зможуть ще раз підтвердити високу якість своєї продукції.
Довіряй, але перевіряй, кажуть у народі.

Денис ГАНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар