Дорожній службі Кам’янеччини не вистачає рук

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Вже з понеділка Кам’янеччина відчула зиму на дотик. Білі мухи перемітали дороги та тротуари, чим ускладнювали рух водіям і пішоходам, а незвичні перші заморозки переодягали нас у теплий одяг. А чи чекали холодну пору в гості чи ж вона прийшла без попередження, запитуємо в начальника відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення РДА Василя Григор’єва.

  • На початку тижня зимовий сезон відкрила не тільки погода, а й працівники філії «Кам’янець-Подільська ДЕД», котрі негайно виїхали на проблемні дороги району. Загалом 13 з 15 одиниць очисної техніки готові хоч зараз вступити в бій зі складними погодніми умовами, аби мінімізувати небезпеку на шляхах, – розповідає Василь Михайлович. – Для цього підприємство зробило запаси протиожеледного матеріалу: солі заготовлено на 100% – а це 600 тонн, суміші – 4 тис.тонн, або 80% від потреби. Його розвезено по селах, щоб у необхідний момент сировина була під рукою. Усі сільські ради, крім однієї, підписали угоди з приватними особами чи організаціями про очищення доріг від снігових заметів та підсипку дорожнього покриття небезпечних відрізків.

Паралельно з погіршенням погодних умов задля оперативного реагування на кліматичні примхи на базі «ДЕД» та її структурних підрозділів, що дислокуються в Грушці, Оринині та Зарічанці Чемеровецького району, традиційно організовано екстрені бригади із зимового утримання доріг та встановлено цілодобове чергування. На цілодобову вахту із забезпечення проїзду автошляхами міста, їх очистку та обробку від снігу заступив і зимовий механізований загін КП «Комбінат благоустрою», про що відповідне розпорядження 19 листопада видав міський голова Михайло Сімашкевич.

В першу чергу дорожники звільняли від снігової каші й обробляли аварійно-небезпечну трасу Н-03, відому в народі, як «Тещин язик». Капітальний ремонт ділянки розширив її з 9 до 18 м, а подекуди і зверх 20, тож роботи на шляху взимку подвоїться, що може спричинити завал для філії, і як наслідок, потягнути за собою нові неприємні сюрпризи на горезвісному відрізку. За словами начальника філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Василя Чорного, перший екзамен снігом службою здано, а от як справлятиметься колектив у випадку великих снігопадів, прогнози давати складно.

  • Тепер на «Тещиному язику» необхідно постійно утримувати два грейдери, коли їх є всього три. Інші напрямки району залишаються бездоглядними й мусять чекати свого часу. У вівторок про цю проблему говорили на обласній нараді й, можливо, будемо підключати службу з Дунаївців або ж підрядну фірму, котра виконує ремонтні роботи на цій дорозі, – коментує Василь Володимирович. – Якщо говорити в цілому по району, то цього разу найбільше снігу випало в Староушицькій зоні, проте за цю ділянку голова не болить, там постійно працює три машини. Побоювання викликає Орининська сторона, де на техніку не можемо ніяк відшукати шоферів.

Вже який час філію «Кам’янець-Подільська ДЕД» переслідує кадрова проблема, а в зимову пору вона відчувається особливо гостро. Для посипання та обробки шляхів у сільських радах організація практикує найм людей по договору, а от посадити за кермо механізму нікого. З 9 водіїв посипальних машин підприємство укомплектоване лише 5, 2 з яких нещодавно прийшли на роботу й до зимового «тест-драйву» не пристосовані взагалі. Як виконувати обов’язки своєчасно і якісно, коли на дві машини приходиться один кермувальник?

  • Мені, мабуть, легше домовитися із зимою, аніж знайти працівників. Через невисоку зарплату люди навіть не хочуть дивитися в наш бік, масово виїжджають за кордон. Нам хоча б втримати той колектив, який сьогодні працює на підприємстві, – бідкається Василь Чорний.

На допомогу готовий прийти РЦЗ, який організовує громадські й тимчасові роботи для безробітних.

  • Сільська рада чи місцева служба доріг нам подає заявку про потребу в кадрах, а ми уже направляємо на роботу. Така схема вигідна як для зайнятого, бо, окрім допомоги з безробіття, отримуватиме мінімальну заробітну плату, так і для роботодавця, оскільки не потрібно таку особу включати в загальний штат, – пояснила директор РЦЗ Аліна Слободян.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар